Zonnepanelen van Tegenstroom op huurhuizen. Foto: Tegenstroom

Energiecoöperatie Tegenstroom, een van de leden van DE Unie, legt zonnepanelen op huurhuizen. Foto: Tegenstroom

De Duurzame Energie Unie (DE Unie) hield vorige week in Amsterdam haar eerste Algemene Leden Vergadering. DE Unie is een coöperatie speciaal voor en door lokale energiebedrijven (non-profit) en bestaat inmiddels uit zeven organisaties. DE Unie helpt grote en kleine lokale duurzame energie-initiatieven bij de oprichting en biedt kennis, praktische tips en collectieve diensten voor administratie, inkoop van energie en serviceverlening.

TexelEnergie, Windunie en Urgenda namen in 2012 het initiatief voor DE Unie. De oprichters willen duurzame energiecoöperaties werk uit handen nemen, door te zorgen voor een leveringsvergunning, door samen de dure sofware aan te schaffen en juridische en technische kennis te delen. “Gezamenlijk kunnen kleine initiatieven profiteren van ervaring van anderen en van schaalvoordeel en kunnen zij sneller toekomen aan datgene waar zij voor zijn opgericht: lokaal mensen warm maken om aan te haken, samen duurzame energie op te wekken en te gebruiken, zegt Brendan de Graaf, één van de bedenkers van DE Unie.

Lokale energiecoöperaties verenigd

Naast de oprichtende coöperaties TexelEnergie en Windunie zijn er nu vijf anderen aangehaakt; Tegenstroom (Haarlemmermeer), de Zutphense Energie Transitie (ZET), Amsterdam Energie, Peel Energie en Zeeuwind en werd het tijd voor een gezamenlijke ALV. DE Unie verenigt nu al de grootste coöperatie voor wat betreft aantallen leden die stroom en gas afnemen (TexelEnergie), de grootste burgercoöperatie die zelf stroom opwekt met windmolens (Zeeuwind) en de grootste coöperatie van boeren die samen windenergie opwekken (Windunie).

DE Unie is non-profit energiecoöperatie

DE Unie is niet opgericht om zelf winst te maken, de leden betalen naar rato voor de diensten en het schaalvoordeel en samen besluiten ze hoe eventuele winst in de toekomst wordt aangewend. De leden bepalen zelf de hoofdlijnen van het beleid en stellen het bestuur aan. Het eerste bestuur bestaat uit Ton Kempenaar van de Windunie (voorzitter), Rikus Kieft van TexelEnergie en Marjan Minnesma van Urgenda.

Kijk voor meer informatie op www.duurzameenergieunie.nl

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Top 10 grootste Nederlandse zonne-energie projecten
Richt je eigen energiecoöperatie op in 7 stappen