Ook jouw tweedehands auto kan zuiniger rijden, zonder dat je iets in je gedrag hoeft te veranderen. De gepassioneerde duurzame ondernemer Marck Mulder probeert dat duidelijk te maken aan miljoenen autobezitters, in Nederland en ver daarbuiten. Zijn start – stop systeem start2stop kan in elke auto met bouwjaar 2006 en later ingebouwd worden. Het voordeel: 6% minder brandstofkosten én een flinke beperking in de CO2 uitstoot.

Wij interviewden deze ondernemer, met een lange staat van duurzame dienst, over zijn passie.

Wil jij ook goedkoper rijden zonder moeite? Investeer nu in start2stop en ontvang €113 korting.

Hoe kwam je op dit idee?

Het komt voort uit verwondering, in mijn vorige werk reden we met veel zware machines en vrachtwagens. De chauffeurs lieten gewoon de motor lopen, als ze een shaggie rookten. Dat kost veel geld en is schadelijk voor het milieu, terwijl het nergens voor nodig is. Een paar jaar geleden kwamen er start – stop systemen in nieuwe auto’s. Ik ben toen met mijn oude Volvo naar de garage gegaan, en zei: “Doe mij ook maar zo’n ding”. Maar dat kon niet. En bij elke garage was het nee. Toen besloot ik om er zelf voor te zorgen dat het wel kon.

Heb je zelf iets met duurzaamheid?

Marck Mulder met start2stop start - stop systeem. Foto: start2stop

Marck Mulder met start2stop start – stop systeem. Foto: start2stop

Ik ben al meer dan 20 jaar actief in duurzaam ondernemen. Na de CO2 conferentie ‘Rio 1992’ ben ik met een studiegenoot tot de conclusie gekomen: wij gaan duurzaam ondernemen. We hebben een rondje gemaakt langs allerlei groene organisaties en gevraagd “wat zijn duurzame thema’s die wij zakelijk kunnen oppakken?” We zijn uiteindelijk in de houtsector terecht gekomen. Hout is een hernieuwbare grondstof, en kan ook gebruikt worden voor het vastleggen van CO2, het verbeteren van waterbeheer, en het verbeteren van de kwaliteit van de grond en biodiversiteit. Dat heb ik zo’n 13 jaar gedaan.

Als je nou een absolute leek moet uitleggen hoe start2stop werkt in een zin, wat zeg je dan?

9 van de 10 mannen zegt ja als je ze vraagt, “weet je wat een start – stop systeem is?”. En 6 à 7 van de vrouwen zegt inmiddels ook ja. Veel mensen hebben er al ervaring mee, omdat het in nieuwe auto’s zit. Als mensen het antwoord niet kennen, zeg ik : het is een heel eenvoudig stukje elektronica dat de motor automatisch uitzet als je stil staat en weer aanzet als je weg wilt.

Het systeem is intelligent. Het checkt vooraf of de wielen stil staan, of de accu voldoende stroom heeft om weer te starten en of de temperatuur van de motor goed is. Kortom, het werkt altijd.

Hoe duur is het om de start2stop te installeren?

In de crowdfundingcampagne bied ik het nu aan voor €250, inclusief installatie. Als je investeert wordt daarmee de eerste productieserie mogelijk. Je mag zelf een adres in Nederland aangeven en dan wordt het daar wordt geïnstalleerd, bij jou thuis of op je werk, gewoon op werkdagen tussen 9 en 5 uur. We ontzorgen je dus helemaal.

Als de campagne voorbij is kost het €363. De ‘early birds’ krijgen dus €113 korting.

Hoeveel bezuinig je op brandstofkosten, in concrete euro’s?

Gemiddeld bespaar je 6%. Dat blijkt uit de standaardverbruikstest in Europa op de rollenbank. Het verbruik van alle auto’s wordt ook op deze manier beoordeeld.

Maar de ene rijder verbruikt veel meer brandstof dan de ander: hoe rijd ik, waar rijd ik, sta ik vaak in de file? Dat zijn vragen om mee te nemen. Met name als je vaak in de file staat, ga je wel over die 6% heen.

Als je jaarlijks zo’n 24.000 km rijdt en een gemiddelde benzineauto hebt, dan bespaar je zo’n 200 euro per jaar. Na 17 maanden heb je het systeem terugverdiend – en nog sneller als je nu investeert in start2stop.

Je kan je voordeel precies uitrekenen met de start2stop calculator op onze site.

Na 30.000 km rijden, heb je de CO2 uitstoot van een retourvlucht naar Nice uitgespaard.

Hoe groot kan het effect van start2stop zijn?

We hebben in Nederland 8 miljoen auto’s. We zijn goed bezig met duurzame mobiliteit, maar op het moment zijn er nog maar 5.000 elektrische auto’s, 30.000 hybrides en maar een half miljoen auto’s met een start – stop systeem. Van die hele particuliere vloot wordt jaarlijks maar 6 – 7 % vervangen door een nieuwe auto. Dan leert een snel sommetje dat 2,5 miljoen auto’s geschikt zijn om start2stop te installeren.

Wereldwijd is het potentieel veel groter: 200 miljoen auto’s. Denk je eens in wat start2stop kan betekenen voor steden als Beijing, Mexico stad en Parijs, waar iedereen in de file staat?

Zijn er onafhankelijke onderzoeken gedaan naar het effect van start2stop?

Ja, er is een rollenbanktest gedaan. Dat is een standaardtest uitgevoerd door de afdeling automotive Hogeschool Arnhem – Nijmegen. Die werkt o.a. samen met de automotive campus in Helmond, vele autopartijen zijn daar vertegenwoordigd.

Vanwege de duidelijke milieuvoordelen en bijdrage aan duurzame mobiliteit ondersteunen ook gevestigde namen, zoals Natuur & Milieu, onze campagne.

Gaan jullie ook met grote bedrijven in zee, bijv. lease maatschappijen?

Het idee is om dat parallel te doen. We hebben een voorverkoop actie met particulieren en ondertussen ben ik ook in gesprek met een aantal lease maatschappijen, fleet owners en bedrijven die start2stop op locatie kunnen installeren.

Wil jij ook goedkoper rijden zonder moeite? Investeer nu in start2stop en ontvang € 113 korting.