Een beter milieu begint … met zonnepanelen op je dak.

Zonnepanelen op je dak snel terugverdienen

Zonnepanelen op je dak snel terugverdienen
In tijden van economische tegenwind ligt het niet onmiddellijk voor de hand om te investeren in zonnepanelen. In afwachting van gunstigere omstandigheden letten veel mensen misschien liever op de kleintjes. Toch is het slim als je juist nu overstapt op zonnepanelen. De overheid heeft een aantal gunstige belastingmaatregelen doorgevoerd om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren.

Aantrekkelijk aan zonnepanelen is dat je je eenmalige investering slapend terugverdient. Nog aantrekkelijker wordt het als je wakker blijft en een aantal maatregelen neemt om je investering een stuk sneller terug te verdienen.

Gebruik je niet alle energie die je zelf opwekt, bijvoorbeeld omdat je niet thuis bent en je alle apparaten hebt uitgeschakeld? Dan kun je het teveel aan opgewekte energie teruggeven aan het elektriciteitsnet. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Aan het eind van ieder jaar verrekent je energieleverancier de elektriciteit die je hebt afgenomen met de elektriciteit die je hebt teruggeleverd. Succesvol salderen doe je aan de hand van de volgende 5 tips.

1. Zorg voor een geschikte meter

Van oudsher houdt een energiemeter alleen bij hoeveel stroom iemand verbruikt. Wek je stroom op en wil je dat je energieleverancier dit jaarlijks verrekent in je energierekening? Dan heb je een meter nodig die ook bijhoudt hoeveel je precies opwekt.

2. Registreer je zonnepanelen

Voor een nauwkeurige registratie van je terug geleverde energie moet je je aanmelden bij energieleveren.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse netbeheerders, die de wettelijke publieke taak hebben om zorgvuldig met je gegevens om te gaan en deze nooit te gebruiken voor commerciële doeleinden. Registratie geeft je de zekerheid dat je terug leververgoeding altijd tot stand komt met de juiste gegevens.

Zonnepanelen registreren

Zonnepanelen registreren3. Vraag btw over je zonnepanelen terug

Als je energie teruglevert, mag je jezelf aanmelden als ondernemer. Je mag dan de btw over je aangeschafte panelen terugvragen. Dat levert je al snel een paar honderd euro voordeel op. Vraag wel tegelijkertijd ontheffing aan voor de btw over de energie die je teruglevert! Anders blijft er weinig van je voordeel over. Dit kan voor 100%, zolang je onder de grens van € 1.345 aan af te dragen btw blijft. Ter geruststelling: vrijwel geen enkele particulier komt daarbij in de buurt.

Zon_in_je_hand

4. Stap over naar een goedkopere energieleverancier

Wil je energie vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier? Dan kan het interessant zijn om te zien welke verschillende vergoeding iedere leverancier biedt voor terugleveren. In de meeste gevallen is de vergoeding trouwens niet hoger dan de kale stroomprijs. Actuele informatie over terug leververgoedingen vind je altijd op de websites van de leveranciers zelf.

Handig om te weten: geef altijd je bruto verbruik op in een vergelijker. Dus wat je in eerste instantie aan energie afneemt van je leverancier. Wegens zonnepanelen een extreem laag of zelfs negatief verbruik opgeven, zorgt voor onbruikbare vergelijkingsresultaten. Ons advies: vul ‘normale’ gegevens in, kies een scherpe deal en spreek direct na je overstap samen met je nieuwe leverancier een gepast maandbedrag af.

Lees ook: Vereniging Eigen Huis op de bres voor salderen zonnepanelen