Foto: Flickr, Masahiro Ihara

Foto: Flickr, Masahiro Ihara

Biologische producten bevatten meer voedingswaarde dan niet-biologische producten. Een studie, uitgevoerd door een internationaal team van deskundigen die 15 juli is gepubliceerd in het British Journal of Nutrition, toont dit aan. Biologische groenten, fruit en granen bevatten tot wel 60% meer belangrijke inhoudsstoffen zoals antioxidanten.

Vorige week nog berichtten we dat biologische landbouw niet heel veel beter scoort op het gebied van biodiversiteit dan gangbare landbouw. Wanneer gekeken wordt naar de voedingswaarde van gangbare en biologische producten zijn de verschillen echter veel groter. De studie naar de voedingswaarde van biologisch eten is de grootste in zijn soort en uitgevoerd door een internationaal team van deskundigen (onder leiding van de ‘Newcastle University’). Het is de meest uitgebreide analyse van het gehalte aan nutriënten in biologisch versus conventioneel geproduceerd voedsel ooit ondernomen.

De belangrijkste bevindingen van de Universiteit van Newcastle zijn:

  • Landbouwmethode beïnvloedt kwaliteit: De analyse is de meest uitgebreide en betrouwbare tot nu toe en ondersteunt duidelijk de visie dat kwaliteit van voedsel wordt beïnvloed door de manier waarop het wordt geproduceerd.
  • Meer antioxidanten: biologische gewassen (granen, groenten en fruit) hebben beduidend hogere concentraties antioxidanten/ (poly)fenolen in vergelijking met niet-biologisch geproduceerde tegenhangers. Dit betekent meer fenolen (19% hoger), flavanonen (69% hoger), stilbenen (28% hoger), flavonen (26% hoger) en flavonolen (50% hoger). Een overstap naar de consumptie van biologische gewassen zou een stijging van 20-40% in antioxidanten/(poly)fenolen teweeg brengen, zonder een verhoging van de calorie-inname.
  • Minder bestrijdingsmiddelen: De frequentie van detecteerbare residuen van bestrijdingsmiddelen is vier keer hoger in niet-biologische gewassen. Niet-biologisch fruit had de hoogste bestrijdingsmiddelen-frequentie (75%), in vergelijking met niet-biologische groenten (32%) en verwerkte voedingsmiddelen op basis van niet-biologisch geteelde producten (45%). Daarentegen werden in slechts 10% van de biologische monsters bestrijdingsmiddelenresiduen gevonden.
  • Minder cadmium: De analyse detecteerde 48% lagere concentraties van het giftige zware metaal cadmium in biologische gewassen.
  • Minder stikstof: Stikstofconcentraties – in sommige studies verbonden aan een verhoogd risico op bepaalde kankers zoals maagkanker – bleken aanzienlijk lager in biologische gewassen.

Meer informatie (in het Engels):
The Guardian: Clear differences between organic and non-organic food, study finds
Soil Association: organic is different
Samenvatting: Hogere antioxidant niveaus en minder cadmium en pesticide residuen in biologisch geteelde gewassen: een systematisch literatuur review en meta-analyse