Vlag halfstok op Schiphol voor de slachtoffers van MH17. Foto: Tom Jutte, Flickr

Vlag halfstok op Schiphol voor de slachtoffers van MH17. Foto: Tom Jutte, Flickr

Omdat de inzittenden van het neergestorte vliegtuig MH17 uit alle delen van Nederland kwamen, kent bijna iedereen wel iemand die getroffen is door de ramp. Hoe kun je anderen in je omgeving helpen in hun rouwproces? Op deze dag van Nationale Rouw is het goed om daar eens bij stil te staan.

Als er iemand in je naaste omgeving door een periode van rouw gaat kun je hem of haar op de volgende manieren hen bijstaan:

* Geef je deelneming. Doe niet net of er niets aan de hand is, maar benoem het verlies. Alleen al door “gecondoleerd met” te zeggen, laat je zien dat je de ander zijn of haar verlies (er)kent.

* Toon medeleven, en biedt ruimte voor emoties, maar ook stilte.

* Kook een maaltijd. Dat is niet alleen praktisch, maar ook symbolisch belangrijk. Het geeft aan dat de ander er niet alleen staat voor staat met zijn of haar verlies.

* Help met dagelijkse taken. Denk aan de boodschappen, kinderen naar school brengen, schoonmaken, gras maaien.

Rouwen is een proces dat nooit helemaal klaar is. Ook na langere tijd kun je mensen met een groot verlies helpen in hun rouw.

* Houd contact. Met een kaartje, een emailtje, een appje laat je mensen zien dat je hen niet vergeet.

* Blijf degene(n) die omgekomen zijn bij name noemen en haal (goede) herinneringen op. Zo maak je duidelijk dat jij de overledene niet vergeet.

Meer tips vind je in dit artikel van de Huffingtonpost.