ananas

Foto: CIAT. Bron: Flickr. No changes made.

De zomer is in volle gang! Ik koop met grote regelmaat een meloen of een ananas in de supermarkt, want dit hoort in mijn optiek bij de zomer. Alleen, hoe snijd je die dingen eigenlijk? Veel mensen vinden het snijden te ingewikkeld en kopen daarom voorgesneden fruit. Dit is niet alleen ontzettend duur (je betaalt vaak 100% extra), het is ook een stuk minder gezond. Tijdens de verwerking raakt gesneden fruit namelijk veel vocht en heel veel vitamientjes kwijt! Vandaar dat ik vandaag in mijn nieuwe ‘Wasteless Wednesday’ tip oproep om geen gesneden fruit meer te kopen en zelf een ananas te kopen. Hoe je deze snijdt? Dat zie en lees je hieronder.

Hoe snijd je een ananas?

* Wil je de ondertiteling? Ga met je muis over het filmpje en klik op de knopje dat naast het knopje van de kwaliteit staat. Hiermee krijg je Nederlandse ondertiteling.

Wat heb je nodig?
– 1 ananas
– scherp mes
– snijplank

Hoe ga je te werk?
Leg de ananas op de snijplank en begin met het afsnijden van de top van de ananas. Gooi deze niet weg, want hier kun je nog iets mee doen. Zie hiervoor dit filmpje, waarin ik uitleg hoe je een ananas opnieuw laat groeien. Vervolgens snij je de ‘kont’ van de ananas af. Als je dit gedaan hebt, blijft de ananas rechtop staan, als je tenminste recht gesneden hebt. Het enige dat je nu nog moet snijden is de korst.

Laat de ananas rechtop staan en begin bovenaan de ananas, dus het puntje dat het verst van je vandaan is, en snijd de korst van boven naar beneden eraf. De snijbeweging gaat van je lichaam af, zodoende kan je jezelf nooit snijden. Draai de ananas door, zodat je op hetzelfde plekje op de snijplank gaat snijden en snijd het volgende deel van de korst eraf.

Vervolg dit totdat de hele korst van de ananas gesneden is. Wat je vervolgens doet is de ananas door vieren snijden. Het centrum van de ananas is de oorspronkelijke stronk en daardoor niet te eten. Deze willen we verwijderen. Doordat je de ananas in vieren snijdt, komt het centrum van de ananas als een hoek vrij in één van de vier gesneden stukken. Deze kunnen we vervolgens er makkelijk afsnijden, waardoor we alleen het lekkere deel van de vrucht overhouden.

Dit kun je vervolgens naar wens in blokjes snijden én vervolgens lekker oppeuzelen. Hmmm, lekker! Het is dus totaal niet nodig om gesneden ananas te kopen, want doe je dit een paar keer dan heb je de ananas binnen luttele minuten gesneden.

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.