De Indiër Jadav “Molai” Payeng begon als tiener bomen te planten op een verlaten stuk zand. 30 jaar later was zijn werk gegroeid tot 550 hectare bos. Een documentaire over zijn leven en werk won dit jaar een prijs op het filmfestival van Cannes.

Payeng kwam tot zijn levenswerk toen hij op een dag een groot aantal dode slangen op een zandbank. De slangen waren daar aangespoeld na een overstroming.

“De slangen stierven in de hitte, zonder de beschutting van de bomen. Ik ging zitten en huilde over hun levensloze vormen. Het was een slachting. Ik attendeerde het departement voor bosbouw en vroeg hen of ze hier bomen konden planten. Maar ze zeiden dat daar niets kon groeien. In plaats daarvan vroegen ze mij om bamboe te planten. Het was pijnlijk, maar ik deed het. Er was niemand om mij te helpen,” aldus Payeng.

Payeng gaf zijn bamboeplantjes dagelijks water, en plantte later ook echte bomen. Hij importeerde zelfs rode mieren uit een ander bos, om het ecosysteem te versterken. Nu leven er vele diersoorten in het bos, waaronder tijgers, een kudde van meer dan 100 olifanten en neushoorns. Het bos ligt in Jorhat, in het Noord-Oosten van India.

Filmmaker William Douglas McMaster maakte een documentaire over het werk van Payeng. Op het filmfestival van Cannes 2014 kreeg zijn docu de prijs “Best Emerging Documentary at the American Pavilion Cannes Film Festival Showcase”

Bronnen: India Times, HP de Tijd, facebookpagina van de film.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
50 inspirerende duurzame projecten rond eerlijke handel, voeding, mode en kinderrechten
De Olla: Effectieve en zuinige manier om planten water te geven