Foto: Flickr, Jeff Attaway

Vredesduif. Foto: Flickr, Jeff Attaway

(Gastbijdrage door Niek van Uden) Twee weken na de ramp met vlucht MH-17 kan het rouwproces van direct en indirect betrokkenen langzaam op gang komen. Ondertussen staan nieuwssites en blogs bol van de meningen over het hele gebeuren; opruiend, genuanceerd, feitelijk, in velerlei soort, maar lang niet altijd praktisch.

De gemiddelde Nederlander, die nooit een oorlog op eigen grondgebied heeft meegemaakt, associeert oorlog net zo snel met “patatje” als met Srebrenica. En hoewel nu veel mensen in het hele land de gevoelens van medeleven en ontzetting delen, blijft oorlog een ver-van-ons-bed-show.

Toch kan iedereen vandaag nog zijn eigen steentje bijdragen aan een wereld zonder oorlog, aan wereldvrede. Hier zijn drie manieren waarop jij je steentje kunt bijdragen:

1. Bankieren en beleggen zonder wapens
Wapenindustrie blijft vandaag de dag een lucratieve business en ook Nederland verdient veel geld aan zijn eigen wapenhandel. Gelukkig zijn er banken en beleggingsfondsen die hier voorzichtiger mee omgaan of de wapenindustrie zelfs uitsluiten uit hun eigen zaken. Je kan zelf bepalen of je bankiert en belegt bij een bank die zich wel, in mindere mate of niet met wapenindustrie bezig houdt. Bekijk de eerlijke bankwijzer over wapens en onze top 5 over eerlijke en duurzame banken.

2. Laat je stem horen binnen een groter geheel
Het aantal organisaties dat zich op een bepaalde manier inzet voor wereldvrede of de beëindiging van een specifiek gewapend conflict is eindeloos, maar het kan voor jezelf een heel vervullende manier zijn om je voor een dergelijke organisatie in te zetten. Het werk van dergelijke organisaties kan op lokaal niveau ook daadwerkelijk voor vrede en vrede-bewaring zorgen, zoals dit voorbeeld van jongerenorganisaties in Ghana. Een organisatie die op dit moment veel in het nieuws staat en via handtekeningen-acties politieke druk probeert te zetten is Avaaz.org, waarbij zij op dit moment acties ondernemen tegen de gewapende conflicten als in de Gazastrook en in Soedan.

3. Geweldloos communiceren
Dat er in ons dagelijks leven regelmatig “kleine oorlogen” plaatsvinden zal niemand ontkennen, variërend van de werkomgeving tot de eigen familie. Vaak berusten de conflicten op misverstanden en/of miscommunicatie en kunnen ontaarden van “welles-nietes” tot burenruzies en jaren elkaar niet aankijken. De Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg ontwierp een methode voor geweldloos communiceren, gebaseerd op de vier elementen waarneming, gevoel, behoefte en verzoek. Bekijk de wiki-samenvatting van zijn werk hier. Ook zijn er veel websites over conflict-beheersing.

Heb je meer tips om vanuit je eigen huiskamer of vakantie-adres je actief in te zetten om iets voor wereldvrede en conflictbeheersing te betekenen? Laat het ons weten!

Lees ook
De top 10 gemeentes met de meeste zonnepanelen 
Eerlijk eten: Vertrouwen komt tot stand door helemaal open te zijn
Vissen redden de wereld, als we ze tenminste niet allemaal opeten