De meeste mensen schaffen zonwering aan in de lente of zomer, om zich te beschermen tegen de warme temperaturen. Hierdoor hoeft de airconditioning wat minder vaak gebruikt te worden of kan deze wellicht zelfs de deur uit. Toch kan zonwering in de winter ook erg handig én duurzaam zijn. Zonwering heeft namelijk een isolerende functie in de winter.

Warmteverlies ramen

Ramen in huis zorgen namelijk voor lichtinval en ventilatie, maar ook voor veel warmteverlies. Gemiddeld gaat er 37% van de energie verloren door ramen. De verspilling is uiteraard het hoogst bij enkel glas. Het vervangen van enkel glas door regulier dubbel glas of zelfs HR++ glas, kan een aanzienlijke besparing opleveren. Het laten plaatsen van isolatieglas is echter een flinke investering. Om de isolatiewaarde van ramen te verhogen kan zonwering ook een goede optie zijn. Met isolerende raambekleding kan de isolatiewaarde van enkel glas zelfs hoger komen te liggen dan die van regulier dubbel glas.

Zonwering voor binnen 

Onder binnenzonwering verstaan we raambekleding zoals gordijnen, jaloezieën en shutters. In de zomer kan deze raambekleding gesloten worden om de warmte te weren, maar in de winter heeft raambekleding juist een tegenovergestelde functie, namelijk het binnenhouden van de warmte. Door de raambekleding in de wintermaanden vooral ‘s avonds en ‘s nachts gesloten te houden, kan er een hoop verspilling tegen worden gegaan. Ook vermindert raambekleding de mate van tocht in huis, waardoor het al meteen een stuk warmer aanvoelt. Bij het plaatsen van binnenzonwering is het belangrijk dat de verwarming vrij wordt gelaten. Wanneer de raambekleding voor de radiator wordt gehangen, komt de warme lucht vast te zitten tussen de raambekleding en het raam en gaat er een hoop warmte verloren. Raambekleding die goed aansluit op het raam, isoleert uiteraard het beste. Vooral bij enkel glas kan er veel winst worden behaald met raambekleding. De besparing kan zelfs oplopen tot € 180 per jaar.

Dubbele plisségordijnen

Uiteraard verschilt de isolerende functie van raambekleding verschillen per soort raambekleding. Dubbele plisségordijnen met aluminium coating isoleren het beste. Plisségordijnen bestaan uit strak gevouwen, geplooide stof. Bij dubbele plisségordijnen ontstaat er door het zigzagprofiel een honingraatstructuur met horizontale luchtkamers. Door deze luchtkamers, en door de aluminium coating aan de binnenkant, is de isolerende functie van deze gordijnen optimaal.

Buitenzonwering

Niet alleen binnenzonwering kan goed van pas komen in de winter, maar ook buitenzonwering kan zorgen voor extra isolatie. Hierbij gelden wel alleen de soorten zonwering die aansluiten op het raam, zoals shutters, screens en rolluiken. Als screens en rolluiken bij koud weer gesloten blijven komt er een stuk minder koude lucht bij de ramen en zal de binnentemperatuur constanter blijven. Daarnaast zijn rolluiken en shutters in de winter ook erg handig om het raam te beschermen tegen weersomstandigheden en stormschade.

Wooncomfort

Hoewel het natuurlijk nooit kwaad kan, is isolatieglas dus geen vereiste voor isolerende ramen. Goed isolerende raambekleding kan de isolatiewaarde van een raam ook naar een volgend niveau tillen. Naast dat dit een woning duurzamer maakt, heeft het ook andere voordelen. Zo kan het een flinke besparing opleveren doordat de stookkosten worden verlaagd en voelt de woning aangenamer aan. Zonwering kan dus ook in de winter erg goed van pas komen.