Capri-sun, genomineerde voor Gouden Windei verkiezing. Foto: Flickr, Bran Van Damme

Capri-sun, één van de genomineerden. Foto: Flickr, Bran Van Damme


Ieder jaar reikt Foodwatch het Gouden Windei uit om misleidende marketing onder de aandacht te brengen. Vijf producten waarvoor misleidende reclame wordt gemaakt worden genomineerd voor de prijs. Vervolgens is het aan de consument om te bepalen welk product zij het meest misleidend vinden. 

Dit jaar zijn de vijf genomineerden:

  • Knorr Boeren Groente Soep: groentesoep waar zogenaamd geen smaakversterker in zit. Volgens Foodwatch is dit echter niet helemaal waar: het glutamaat dat in het pakje zit versterkt toch wel degelijk de smaak.
  • Albert Heijn Ambacht Rundervink: is een rundervink nog ambachtelijk als er een scheut water, vijf soorten suiker en zeven e-nummers aan toegevoegd zijn?
  • belVita Breakfast Meergranen: er staat een gezondheidsclaim op de verpakking maar hoe gezond is dit ontbijt dat voor 22 procent uit suiker bestaat?
  • Rosita’s Surinaamse Roti: deze Surinaamse roti’s lijken niet eens op de echte, originele roti maar zijn in werkelijkheid tortilla’s uit een Nederlandse tortillafabriek.
  • Capri-Sun Multivitamin: dit product wordt als vitaminedrankje voor kinderen gepromoot. Toch is het helemaal niet zo gezond en bevat het maar liefst vijf suikerklontjes per pakje.

Welke van de producten vind jij het meest misleidend? Wil je meedoen en stemmen? Ga dan naar de site van Foodwatch. 1 oktober wordt de ‘winnaar’ van de Gouden Windei bekend gemaakt.