Hoeveel land heb je nodig om compleet zelfvoorzienend te leven? Verschillende politici bepleitten dat het Nederlandse landbouwsysteem meer zelfvoorzienend moet worden. Wat komt erbij kijken om zelf al je voedselproducten te verbouwen? hetkanWel zocht het uit en kwam tot de volgende conclusies.

Groenten en fruit

Stap 1 om zelfvoorzienend te worden is het gaan verbouwen van je eigen groenten en fruit. Volgens de Visionair heb je gemiddeld gezien 35 tot 40 vierkante meter grond nodig om al je groenten en fruit zelf te verbouwen. Dit houdt dan natuurlijk wel in dat je altijd seizoensgebonden producten moet eten; tomaten in de zomer en winterpenen in de winter.

Brood, aardappelen en peulvruchten

Voor het verbouwen van granen voor brood, aardappelen en peulvruchten is meer ruimte nodig. Met een ruimte van 250 vierkante meter kun je jezelf in behoefte aan koolhydraten voorzien. Wel moet je dan nog aan meststoffen zien te komen. Als je volledig zelfvoorzienend wilt worden, dien je dus wel je eigen afval te composteren.

Oliehoudende zaden

Naast vitaminen en koolhydraten, zijn ook onverzadigde vetzuren een belangrijk onderdeel van het menselijke dieet. Om oliehoudende zaden te verbouwen, is circa 30 vierkante meter aan areaal nodig.

Dierlijke producten

Wil je zelfvoorzienend leven en een omnivoor dieet houden, dan zul je je areaal flink uit moeten breiden. Voor het houden van dieren is immers niet alleen grasland, maar ook extra akkerland voor de voedselvoorziening van de dieren nodig. Voor een zelfvoorzienend, plantaardig dieet is een tuintje van circa 350 vierkante meter nodig. Voor een tuin met varkens is drie keer zoveel ruimte nodig. Een ruimtebesparend alternatief zijn kippen of vissen; die nemen minder ruimte in en hebben relatief gezien minder voeding nodig.

Extra’s voor zelfvoorzienend leven

Wanneer je na het verbouwen van al deze producten en het houden van eventuele dieren nog tijd over hebt, is het wellicht een idee je zelfvoorzienende tuin te verrijken met:

  • Een waterfilter
  • Een bijenkast
  • Een kruidentuin
  • Groene energie in de vorm van bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen

Meer weten over de precieze berekeningen van benodigd grondgebruik? Kijk dan op de website van Visionair.