Weten waar moet je op letten als je zonnepanelen aanschaft? Of hoe je eenvoudig kunt berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

Een gemiddeld gezin verbruikt per jaar ongeveer 3500 kWh aan stroom. Die hoeveelheid stroom kan afgenomen worden via de energieleverancier, maar kan ook zelf opgewekt worden, via zonnepanelen. Maar hoeveel kost dat? En waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Wat kosten zonnepanelen?

Om te weten wat je kwijt bent aan zonnepanelen, moet je eerst weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Om 3500 kWh stroom op te wekken, heb je zonnepanelen nodig die in totaal ongeveer 4120 Wattpiek opbrengen. Gemiddeld brengen zonnepanelen in Nederland namelijk 0,85 kWh per Wattpiek (Wp) op. Dat kan per regio verschillen. Aan de kust kunnen zonnepanelen 10 – 15% meer opleveren. De hoeveelheid Wattpiek die een paneel levert, hangt af van het type en merk. Gemiddeld ligt dit rond de 250 Wp per paneel. Dat betekent dat je rekening moet houden met de aanschaf van 16 zonnepanelen.

Een andere belangrijke factor is de dakoriëntatie. Een dak op het zuiden levert het meeste stroom op. Daar staat de zon namelijk het langst op.

Verder zijn andere factoren van belang: wat is de helling van het dak? Is er sprake van schaduwval? Bereken hier snel hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt. Vraag altijd voor een echt goede inschatting van jouw situatie een offerte aan van een aantal professionele installateurs. Die kunnen je goed voorlichten over de invloed van alle details op jouw situatie. Heb je alles doorgerekend en bekeken? Dan weet je precies waar je aan toe bent.

In de regel zal de prijs voor een goede zonnestroominstallatie ergens tussen de €4.000 en €6.500 liggen voor een gemiddeld gezin.

Let op! Je kunt de betaalde BTW over de zonnepanelen terugvragen. Dit levert honderden euro’s op. Doe dit bij voorkeur zelf. Het is namelijk vrij simpel. Lees hier alles over BTW teruggave voor zonnepanelen.

Kosten zonnepanelen met een collectieve inkoopactie

Er zijn met enige regelmaat collectieve inkoopacties voor zonnepanelen. Zon Zoekt Dak heeft regelmatig een actie lopen. Het voordeel van een collectieve inkoopactie is dat je niet alleen minder betaalt, maar dat de installateur meestal ook goed gecontroleerd wordt. Natuur & Milieu, de organisator van Zon Zoekt Dak, checkt steekproefsgewijs de kwaliteit van het zonnestroomsysteem na installatie. De installateur weet dit ook, en zal dus extra zijn best doen om alles goed te installeren.

Zonnepanelen via je energieleverancier

Tegenwoordig is het ook makkelijk om zonnepanelen aan te schaffen via je energieleverancier. Greenchoice biedt de mogelijkheid om zonnepanelen te kopen of te lenen. Het bedrijf Zelfstroom is eigenlijk een zonnepaneleninstallateur, maar levert ook groen gas en groene stroom tegen kostprijs. Op die manier drukken zij ook de kosten van jouw energierekening.

Nuon, Eneco en andere energieleveranciers hebben ook zonne-energiepakketten beschikbaar.

Goedkope zonnepanelen kopen via webshops

Bij webshops kun je goed shoppen op zoek naar de beste deal. Zeker als je zelf zonnepanelen kunt installeren, ben je goedkoper uit. Let wel op: je moet wel handig zijn, want simpel is het niet. Hier vind je tips om zelf zonnepanelen te installeren.

Natuurlijk zijn er nog veel andere plekken waar je zonnepanelen kunt aanschaffen, met verschillende prijzen. Met deze vergelijking krijg je een globaal beeld van hoeveel geld je kwijt bent aan zonnepanelen.

Let op:

  • De opbrengst van de zonnepanelen is afhankelijk van de plaatsing. In deze voorbeelden is uitgegaan van een plaatsing op het zuiden.
  • De kwaliteit van de zonnepanelen kan verschillen. Niet elke aanbieder is duidelijk over het type zonnepaneel dat geleverd wordt. Onderzoek dit vooraf.
  • Omvormers gaan meestal vijf tot tien jaar mee. Houd bij de kosten dus ook rekening met het vervangen van de omvormer. Lees hier alles over omvormers.\
  • Des te hoger het vermogen van een paneel, des te minder panelen er nodig zijn om de gewenste opbrengst te realiseren. Panelen met een hoog vermogen zijn vaak wel weer duurder. Let dus op de ideale prijs – kwaliteit verhouding.
  • Je kunt zonnepanelen ook zelf installeren, maar controleer wel of je meterkast hier geschikt voor is. Informeer ook naar garantie bij het zelf installeren. Zie je het installeren niet zitten? Dan is het vaak voordeliger om een pakket aan te schaffen waarbij de installatie inbegrepen is.
  • De prijs per paneel is afhankelijk van het aantal panelen dat je koopt. Des te meer panelen je koopt, des te lager de kosten per paneel

Bronnen: Zon Zoekt Dak, Greenchoice, PVpakket, MetDeZon, BespaarBazaar

Wil je een indicatie van hoeveel zonnepanelen jou gaan besparen? Een betrouwbare bespaarscan vind je hier.