Foto: Still uit aflevering

Foto: Still uit aflevering Keuringsdienst van Waarde

Honing is een natuurproduct. Het is echter de vraag wat er nog natuurlijk is aan het product. De Keuringsdienst van Waarde wijdt een aflevering aan biologische certificering van honing. Wanneer mag je honing nu biologisch noemen, waarom komt er nog geen biologisch gecertificeerde honing uit Nederland en zit er nu echt plastic in honing? De Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek en de resultaten waren schokkend.

Biologische certificering

Skal Biocontrole is in Nederland verantwoordelijk voor de toezicht op de productie van biologische honing. De strikte regelgeving maakt het voor Nederlandse imkers echter bijna onmogelijk honing het certificaat ‘biologisch’ te geven. Voor het label moeten bijenkasten namelijk zo geplaatst worden dat alle gewassen in een straal van 3 kilometer rondom de kasten biologisch zijn. In totaal gaat het dus om een aaneengesloten stuk grond van 36km2 waarop slechts biologische gewassen worden verbouwd. In Nederland is dit praktisch gezien bijna onuitvoerbaar.

De volledige regelgeving is te vinden in een verordening die gaat over de biologische productie en de etikettering van biologische producten in Europa. Artikel 13 en 25 gaan over de biologische bijenteelt. De verordening vind je hier: Biologische regelgeving Skal

Plastic in honing

Naast biologische certificering heeft de Keuringsdienst van Waarde een aantal honingmerken laten testen op de aanwezigheid van microscopische kunststofdeeltjes. In alle van de vijf geteste honingmerken bleken kunststofdeeltjes te zitten.

Bron: Keuringsdienst van Waarde 

Lees ook:
Bij dertigers gaat geluk voor rijkdom
[adrotate group = “1”]
Recept: Kwark met overrijpe bananen