LED lamp. Foto: Mike Deal aka ZoneDancer, Flickr.com

Foto: Mike Deal aka ZoneDancer via Flickr.com

De Nobelprijs voor de Natuurkunde is gewonnen door drie wetenschappers die LED licht op een belangrijke manier verbeterden. Het gaat om de natuurkundigen Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura. LED lampen zijn energiezuinig, gaan lang mee en bevatten bovendien geen kwik.

Volgens het comité die de Nobelprijs uitreikt was het onderzoek van de drie naar blauw LED licht een doorbraak. “Diodes die rood en groen licht uitzenden bestonden al bijna een halve eeuw, maar blauw LED licht was nodig om echt lichttechnologie fundamenteel te veranderen.” Alleen met een combinatie van rode, groene en blauwe diodes kan namelijk wit licht gemaakt worden.

Akasaki, Amano en Nakamura gingen verder “terwijl alle anderen faalden”, aldus het comitee.
Lees meer op CNN.com

Lees ook
[adrotate group=”2″]