Bijen bieden natuurlijk alternatief voor antibiotica. Dat honing helende eigenschappen bezit, is al langer bekend. Het is een beproefd middel bij verkoudheid en kan goed bacteriën bestrijden. Volgens onderzoekers bij de Universiteit van Lund in Zweden is nu eindelijk bekend wat honing zo’n goede infectiebestrijder maakt.

Antibiotica

De bacteriën die in de honingmaag van bijen en in verse honing te vinden zijn, blijken ziektemakers waar geen antibioticum meer bij werkt uit te kunnen schakelen. Daarom is het, aldus de onderzoekers, een mogelijk alternatief voor antibiotica.

Verse honing

De wetenschappers vonden een unieke groep van 13 melkzuurbacteriën in verse honing, afkomstig uit de honingmaag van bijen. De bacteriën werden ingezet bij verschillende bacteriën die antibioticaresistent zijn, met goed resultaat: ze kregen elk ziekteverwekker plat, ook de gevreesde MRSA bacterie. Daarnaast werd een mix van de bacteriën en honing aangebracht op hardnekkige open wonden bij paarden, die hierdoor goed genazen.

Alternatief

Dat de groep melkzuurbacteriën een goed alternatief voor antibiotica kan zijn, komt volgens de onderzoekers door de mix van de verschillende bacteriën die precies de goede antistoffen tegen schadelijke bacteriën produceren. Antibiotica bevatten vaak maar één actieve substantie, daarnaast is er vooral in westerse landen steeds meer antibioticaresistentie.

Zelf bijen houden

Potten honing inslaan bij de supermarkt heeft echter niet gelijk nut. De goede melkzuurbacteriën zijn vaak al dood bij de honing die in winkels verkocht wordt. In honing, vers van de graat, leven de goede bacteriën nog wel. Om zelf verse honing in huis te halen en van de goede eigenschappen te profiteren kun je zelf bijen gaan houden of een imker in de buurt opzoeken.

Bron: Universiteit van Lund

Bijdrage van Norma Diepenbrock