Wist je dat wortels goed zijn voor je huid? En staat het allround middel voor huid en haar (lees vooral verder om erachter te komen wat dat is) al bij jou in de keuken of badkamer? Wij zetten een aantal verrassende groente- en fruitcombinaties voor huid en haar op een rijtje.

Avocado-olie gezichtsmasker

Avocado-olie is een waardig alternatief voor kokosolie. Avocado-olie kun je, net al kokosolie, bijvoorbeeld prima als make-up remover gebruiken. Daarnaast kunt je de olie op ruwe, droge plekjes smeren. Avocado-olie is bij een aantal (web)winkels te koop, maar je kunt ook heel makkelijk gebruik maken van de olie uit de avocado zelf. Na het gebruiken van een avocado in bijvoorbeeld een salade, kun je de overgebleven schillen als een moisturizer gebruiken, hier zit namelijk nog een verborgen oliereservoir in. Masseer je gezicht zachtjes met de binnenkant van de avocadoschil, en laat de olie een nachtje zitten voor het beste resultaat.

Bananen voor huid en haar

Eerder schreven we al over de opmerkelijke dingen die je met bananenschillen kunt doen, zoals het merg van de schil gebruiken om acné te bestrijden en de huid te hydrateren. Maar wist je ook dat een banaan de huid van je voeten zijdezacht kan maken en uitstekend kan werken tegen pluizend haar? Voor het behandelen van de gebarsten, droge huid op je voeten kun je een bananenprakje op je voeten smeren. Laat dit 10 minuten zitten en was het daarna met afwisselend warm en koud water. Voor droog, pluizig haar en roos is een haarmasker van banaan ook een uitkomst. Mix twee tot drie geprakte, rijpe bananen met twee of drie eetlepels honing. Maak je haar eerst nat, verdeel de mix van banaan en honing goed over je haar en laat 30 minuten zitten. Was het daarna zoals je dat altijd doet. Wil je ook het liefst eigen gemaakte, natuurlijke shampoo gebruiken? Lees dan dit artikel.

Aardappel op de huid

Jawel, de pieper doet het niet alleen goed op je bord, maar ook op de huid! Regelmatig 15 tot 20 minuten rauwe aardappelschijfjes op je oogleden leggen helpt tegen donkere cirkels en vermoeide ogen. Van aardappel is ook makkelijk een gezichtsreiniger te maken door 1 aardappel met een komkommer in de blender te mixen en vervolgens wat baking soda en water toe te voegen.

Tomaten gezichtsmasker

De grote hoeveelheid vitamine C en verkoelende eigenschappen zorgen ervoor dat tomaat een goed hulpmiddeltje is om een stralende, zuivere huid te krijgen. Voor een simpele, verfrissende facial kun je simpelweg een tomaat door de helft snijden en de gezichtshuid zacht met de helften masseren. Reinig je gezicht met lauwwarm water na 5 minuten. Tomaten helpen ook goed tegen acné. Wekelijks een gezichtsmasker van tomatenpulp dat je 10 tot 15 minuten laat zitten helpt je huid een goede balans te krijgen, neemt excessieve olie op en werkt goed tegen een doffe huid. Avocado en tomaat vormen ook een goede combinatie als gezichtsmasker, vooral bij de gecombineerde huid.

Wortels voor een stralende huid

Last but not least, wortels! Niet alleen goed voor de ogen, maar ook voor een stralende huid. Het bèta-caroteen in wortels is een goede anti-oxidant en helpt huidveroudering tegen te gaan. Voor een verfrissend gezichtsmasker kook je eerst twee wortels. Blend ze vervolgens en voeg een eetlepel honing toe. Verdeel de wortelpasta over je gezicht en laat 10 tot 15 minuten zitten. Voor een frisse peel mix je geraspte wortel met suiker. Verdeel dit over je gezicht en nek door het met cirkelende bewegingen in te masseren.

Wist je dat je ook zelf suikerhars kunt maken waarmee je op een natuurlijke manier kunt ontharen? Lees hier hoe dat moet.

Bronnen: Beauty Benefits of Carrots en Med Health 

Bijdrage van Norma Diepenbrock