Foto: Flickr, Taber Andrew Baln

Plastictroep. Foto: Flickr, Taber Andrew Baln

Frankrijk wordt het eerste land in Europa waar plastic tassen worden verboden. Dit heeft de Franse Tweede Kamer besloten. Als de Eerste Kamer ook instemt, gaat het verbod vanaf 2016 in. Daarnaast wordt vanaf 2020 ook de verkoop van plastic wegwerpbestek aan banden gelegd.

Aantal plastic zakjes per jaar

Geschat wordt dat de Fransen in 2007 in totaal 30,000 ton aan wegwerpbestek in de prullenbak hebben gegooid. De Europese Commissie heeft onderzocht dat de Fransoos gemiddeld jaarlijks 80 plastic zakjes gebruikt. Ter vergelijking, in Denemarken zijn dit er 4 en in Slowakije 400. Nederlanders gebruiken per persoon 71 plastic zakjes per jaar.

Lees ook: Zo bespaar je jaarlijkse honderden plastic tasjes

Plasticban buitenland

Frankrijk is niet het eerste land ter wereld dat een verbod invoert op plastic tasjes. In Haïti zijn ze al vanaf 2012 verboden. Ook Bangladesh heeft de vervuilende tassen inmiddels verbannen. Daarnaast heffen andere landen, zoals Ierland en Denemarken belasting op plastic tasjes. Hierdoor is het gebruik drastisch gereduceerd.

Verbod plastic tassen Nederland

Het is de vraag wat er in Nederland gaat gebeuren met de flinterdunne tasjes waarvan 90% direct na gebruik in de prullenbak verdwijnt. Als het aan de PvdA ligt, komt er ook in Nederland volgend jaar al een verbod. Supermarkten verstrekken al geen gratis tasjes meer. Op de markt, in andere winkels en in afhaalrestaurants worden de zakjes nog wel uitgedeeld. Als het aan Tweede Kamerlid Yasemin Cegerek ligt, komt daar dus ook in Nederland binnenkort een einde aan.

Bronnen: France 24, Telesurtv en Nu.nl

Lees ook:
[adrotate group = “1”]
Plastic tasjes worden gehaakt tot kunstzinnige gebruiksvoorwerpen