Zonnepanelen die op het dak plakken. Foto: Lloyd Alter/CC BY 2.0

Zonnepanelen die op het dak plakken. Foto: Lloyd Alter/CC BY 2.0

Het onderzoeksinstituut Fraunhofer heeft een nieuw type zonnepaneel ontwikkeld die je als een soort “post-it” op je dak kunt plakken. Het bedrijf werd vorig jaar al bekend door een record te vestigen voor de meest efficiënte zonnecel ter wereld. Dit nieuwe project focuste zich op het verminderen van de kosten van de installatie van zonnepanelen.

Lees ook: [adrotate group=”2″]

De prijzen voor zonnecellen zijn de laatste jaren gedaald. De installatie neemt daarom verhoudingsgewijs een steeds groter deel van de kosten in.

Dat moet anders kunnen, dachten de experts van Fraunhofer. Bij dit nieuwe type zonnepanelen zijn de zonnecellen gemonteerd op lichte en flexibele platen die op het dak blijven plakken. Er zijn geen zware onderdelen meer nodig die stevig op het dak verankerd hoeven te worden. Daarnaast hebben de experts ervoor gezorgd dat de aansluiting van de stroom in huis een stuk makkelijker is.

Natuurlijk zijn er de nodige vragen over: wat gebeurt er met de zonnepanelen bij een flinke herfststorm? Houdt het plakmiddel ook 25 jaar zich goed?

Maar het goede nieuws is dat onderzoekers zich ook bezig houden met verbetering van de praktische kanten van het installeren van zonnepanelen. Daar valt nog veel te winnen.

Bron: Treehugger