Foto: Voor de Wereld van Morgen

Foto: Voor de Wereld van Morgen

De ASN Bank organiseert jaarlijks de ASN Bank Wereldprijs om projecten te steunen voor een duurzame wereld. Dertien november is de finale van editie 2014. Van de zestien projecten die na alle ronden over zijn, kiest de jury er acht voor de finale op dertien november. Vijf november aanstaande worden die genomineerden bekend gemaakt via de website van Voor de Wereld van Morgen. Hier zal ook de definitieve uitslag te vinden zijn. De winnaars ontvangen 10.000 euro aan prijzengeld en bovendien veel publiciteit voor hun project. Wij interviewden een van de bijna-finalisten, Seepje.

Seepje

‘Seepje’ biedt een niet vervuilend wasmiddel dat je kleren heerlijk schoon maakt. Seepje in pure vorm bestaat uit de schillen van de vrucht van de Sapindus Mukorossiboom. Deze ‘wasnoten’ geven nat een natuurlijke vorm van zeep af die hypoallergeen, dus met weinig tot geen kans op allergische reacties, en zonder chemicaliën kleren heerlijk schoon wast. Seepje ontwikkelt ook een vloeibaar wasmiddel dat zacht en daardoor uitermate geschikt voor de wasmachine is. Naast dat het een natuurvriendelijk wasmiddel is, werkt Seepje ook aan betere werk- en leefomstandigheden voor haar producenten. Schillen worden daarom verkocht voor een eerlijke prijs die wordt doorberekend aan de werknemers. Ook heeft Seepje uitonderhandeld dat vrouwen evenveel loon krijgen als mannen. Daarnaast doet Seepje aan natuurbehoud: doordat de vruchten waarvan de zeep gemaakt wordt winstgevender zijn dan het hout van de Sapindus Mukorossiboom, blijven de bomen gespaard van houtwinning.

Een interview met Jasper Gabriëlse van Seepje:

“Mensen de drempel over helpen naar een natuurlijk vloeibaar wasmiddel”

Hoe kwam je op Seepje?

Jasper: “Als twee vrienden zaten Melvin en ik voor de televisie toen we zagen hoe een Indiase vrouw daar schillen tot moes stampte. Hier won ze sop mee waarmee ze haar kleren, en zelfs haar haren en lichaam waste. Toen we later aan het napraten waren, vroegen we ons af waarom wijzelf eigenlijk zoveel synthetisch wasmiddel gebruiken als het blijkbaar ook natuurlijk kan?”

“We schraapten onze studiefinanciering bij elkaar en zochten een ‘schillenboer’ die zeepnootschillen kon leveren. In Nepal vonden we er één. Hij leek een eerlijke man, die bovendien al bezig was de schillen op een ecologisch verantwoorde manier te oogsten. Daarnaast worden de bomen beschermd tegen houtkap door onze vraag naar de schillen. Deze schillenboer wilde graag de werk- en leefomstandigheden verbeteren en vroeg daarom om een hogere prijs voor de schillen. Hier gingen wij graag mee akkoord.”

Zie je al effecten van je inspanningen?

“Een zakenvriend is gaan kijken in Nepal. Hij kwam tot de ontdekking dat we daar dit jaar al 68 jaarsalarissen hebben kunnen betalen met wat we aan schillen afnemen! Zulke dingen zijn prachtig om te zien. Net als Melvin heb ik, naast inkomsten, namelijk ook positieve waardering nodig voor mijn werk. Ik wil een positieve invloed uitoefenen en door positiviteit uit te stralen en na te denken over de gevolgen voor alles en iedereen betrokken bij onze producten, zorgen we ervoor dat die positiviteit terug komt.”

Wat is je grootste hobbel op weg naar je ideaal?

“Doordat we zo jong zijn, beiden 23 jaar oud, hebben we gebrek aan kennis en ervaring. Dit is de eerste keer dat we een product importeren en dat we iets maken en daarvoor moeten samenwerken. Een vraag die bijvoorbeeld bij ons rees was: “Hoe doe je dat eigenlijk, verantwoord ondernemen?” Om daar achter te komen, spraken we met bedrijven als Tony Chocolonely en Dopper.“

Wat wil je doen met de prijs als je die wint?

Foto: Seepje

Foto: Seepje

“Een vloeibaar wasmiddel produceren en aanbieden. Voor een zeepextract uit de schillen heb je onder andere een ketel en een filter nodig. Een andere zinvolle besteding is het professionaliseren van de marketing. We willen onze producten meer koppelen aan duurzame modepartijen, zo denken we na over displays in modezaken.”

Waar sta je over vijf jaar?

“Natuurlijk willen we alle winkels bedienen, want hoe meer Seepjes we verkopen, hoe meer we kunnen betekenen voor mens en milieu. We zijn nu bezig biologische winkels er warm voor te krijgen. We hebben nu 140 verkooppunten en willen volgend jaar naar 500. Wij geloven dat over vijf jaar veel meer mensen de stap naar een natuurlijk vloeibaar wasmiddel gezet hebben en we hierdoor samen de wereld een stukje schoner én mooier kunnen wassen. Want uiteindelijk gaat het om de positieve impact!”

Wil je meer weten over dit project? Kijk dan hier.