Gastbijdrage van Rudy van der Aar

Foto: GRO

Foto: GRO Mushrooms

Wereldwijde voedselproblematiek, klimaat verandering, verspilling en uitgeputte gronden. Naast economische groei zijn dit allemaal negatieve effecten die de industriële ontwikkeling heeft veroorzaakt wat ten kosten is gegaan van onze natuur. Het goede nieuws is echter dat je zelf iets tegen de negatieve effecten kunt doen. Eén manier om zelf een steentje bij te dragen is door speciaal geteelde oesterzwammen te gaan eten!

Circulaire voedselketens

Vandaag de dag moet er meer aandacht komen voor circulaire voedselketens. Dit is een belangrijke methode om verspilling en overproductie tegen te gaan en alternatieven te bieden voor vlees wat met maar liefst 466% teveel wordt geproduceerd volgens Pablo Tittonell (hoogleraar Farming systems Ecology WUR). Een circulaire voedselketen houdt in dat er bij de productie wordt gekeken naar organische grondstoffen die optimaal kunnen worden gebruikt en ook weer op een veilige manier,  zonder schadelijke effecten, terug kunnen worden gebracht in het milieu. Een bedrijf wat dit doet met de productie van oesterzwammen is GRO Mushrooms. Gebruikte koffiedik, wat vaak nog wordt weggegooid, dient als grondstof voor de teelt van oesterzwammen die daarna weer worden verwerkt in de vegetarische Terra Bites snacks!

Lees ook: 3 dingen die je kunt doen met koffiedik

Foto:

Foto: GRO Mushrooms


Duurzaamheidsformule

Jaarlijks wordt er tonnen aan koffiedik weggegooid terwijl hier nog veel voedingsstoffen inzitten voor paddenstoelen als één van de belangrijkste recyclers uit de natuur. De zwammen nemen namelijk voedsel op uit organismen en via een netwerk van hun draden groeien zo tot een gezonde paddenstoel zoals de oesterzwam. En nee: ze smaken niet naar koffie, maar puur naar oesterzwam! Door het relatief hoge eiwitgehalte, het zeer lage vetgehalte en het ontbreken van cholesterol, zijn oesterzwammen ideaal voor bewuste eters. Daarnaast bevatten zij stoffen die een anti-diabetische werking hebben en het cholesterol verlagen. Het idee is dus simpel. Gebruikte koffie niet meteen weggooien maar doe er iets mee! Het kan dienen als compost voor op het land, maar er zijn zelfs ook bedrijven bezig met het maken van meubels van gebruikte koffie!

Lees ook: Je eigen oesterzwammen op koffiedik kweken