Omdenken met een paperclip. Foto: Kyle MacDonald, Flickr

Omdenken met een paperclip. Foto: Kyle MacDonald, Flickr

Is het mogelijk om een reëel bestaand huis te verwerven, terwijl je feitelijk niet veel meer bezit dan een simpele paperclip? Ja, dat is mogelijk. Sterker nog, precies dat is het wonderlijke verhaal van Canadees Kyle MacDonald. Met veertien keer ruilen, wist hij gedurende het jaar 2005 een rode paperclip op te waarderen tot een daadwerkelijk bestaand huis in Kipling. Zonder er ook maar een cent voor te hoeven betalen.

Kyle’s verhaal begint eenvoudig en onschuldig. Op internet plaatst hij de volgende oproep: “Hiernaast zie je een afbeelding van een paperclip. Hij is rood. Op dit moment ligt deze paperclip op mijn bureau naast mijn computer. Ik wil deze paperclip ruilen voor iets groters of beters, misschien een pen, een lepel of mogelijk een boot. Als je met me wilt ruilen, zal ik je komen bezoeken. Waar je ook woont. By the way. Het is mijn plan, om met voortdurend ruilen een huis te krijgen. Of een eiland. Of een huis op een eiland.`

Met deze oproep gaat Kyle’s project van start. In eerste instantie gaat het om kleine stapjes. Bij zijn eerste ruil krijgt hij voor de paperclip een kitch pen in de vorm van een groene vis. Deze pen ruilt hij vervolgens voor een antieke deurknop. De deurknop ruilt hij voor een tweedehands outdoor-fornuis. Die op zijn beurt ruilt hij voor een 1.000-watt generator. De generator ruilt hij voor een neonreclame van een biermerk, die hij vervolgens verruilt voor een sneeuwscooter. Daarna gaat het snel. De sneeuwscooter ruilt hij voor een gratis weekend naar Yakh. Deze korte trip verruilt hij voor een tweedehands vrachtwagen, die hij vervolgens ruilt voor een platencontract. Het platencontract verruilt hij voor een jaar gratis huur in een één-kamer-appartement Phoenix. Dit appartement verruilt hij vervolgens voor een ‘meet and greet’ met Alice Cooper, die hij vervolgens verruilt voor een lichtgevende 20-dollar Kiss Snow Globe. Kyle publiceert op zijn website over zijn vorderingen en bijna iedereen denkt dat deze laatste ruil een grote vergissing is. Maar wat zij niet weten, en wat Kyle wél weet, is dat er er hardcore verzamelaar van ‘snow globes’ in Hollywood woont, die buitengewoon geïnteresseerd is in de Kiss Globe. Wat biedt hij Kyle namelijk aan? Een echte bijrol in een Hollywood film, die Kyle uiteindelijk kan ruilen voor het eerder genoemde huis in Kipling.

Wat is Kyle’s commentaar op zijn opzienbarende avontuur? Hij is zelf misschien nog wel het meest onder de indruk: “Heel veel mensen vragen me, hoe heb je het gedaan, hoe het je zoveel publiciteit kunnen krijgen voor je project met de rode paperclip. Mijn antwoord is: ‘Ik heb werkelijk geen idee.’ “

Bron: omdenken // Berthold Gunster

Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.

Meer omdenkcasussen
Autistisch jongetje maakt huiswerk te goed
Stoere vader weet raad met ADHD-er
Omdenken: werkeloze begint bedrijf als professioneel wachter