In Nederland heeft bijna iedereen wel een fiets, maar vaak blijft deze toch in de schuur staan, omdat we voorkeur geven aan de auto. Zonde, want er zitten ontzettend veel voordelen aan dat stukje fietsen ‘s morgens . Met een uurtje rustig fietsen verbrand je al bijna net zoveel calorieën als een uur fitness met gewichten.

Dit zijn de vele voordelen van fietsen als je aan je gezondheid wilt werken:

Ideale beginnerssport

Foto:Vief

Foto:Vief

Met een uur joggen verbrand je zoals je hiernaast in de tabel kan zien veel meer calorieën dan met fietsen. Maar joggen eist wel zijn tol. Je hele gewicht dreunt namelijk op je gewrichten, en dat kan snel tot blessures lijden. Hoe zwaarder je bent, hoe meer je gewrichten daar onder te lijden hebben. Bij fietsen rust zo’n 70% van je gewicht op het zadel en via je handen op het stuur, waardoor fietsen niet erg blessure gevoelig is. Dit maakt het ideaal voor mensen die nog niet zo in vorm zijn.

Snelle verbetering

Er is veel mogelijkheid tot verbetering bij fietsen. Niet alleen doordat het weinig blessure gevoelig is, maar ook omdat je voor fietsen weinig techniek nodig hebt. Als je bijvoorbeeld beter wil worden in zwemmen moet je veel tijd steken in je techniek. Dit probleem heb je bij fietsen helemaal niet.

Makkelijke routine

Voor zwemmen moet je naar het zwembad, voor fitness moet je naar de sportschool, maar voor fietsen hoef je alleen de deur uit te stappen. Het is niet moeilijk om een routine op te bouwen om elke dagen even een stukje te gaan fietsen. Je moet toch naar je werk toe, dus waarom niet op de fiets?

Goed voor hart en bloedvaten

Fietsen heeft ook bewezen voordelen voor hart en bloedvaten. Bij Deens onderzoek waar meer dan 30.000 vrijwilligers 15 jaar lang geobserveerd werden, was de kans op overlijden 40% hoger bij mensen die niet fietsten. Vooral bij mensen die een slechte conditie hebben kan fietsen de kans op hartkwalen enorm verkleinen.

Naast de bovenstaande voordelen is de kans op ouderdomsdiabetes kleiner als je veel fietst. Zorgt het voor vermindering van vetmassa en daarnaast slaap je ook beter dan wanneer je niet fietst. Genoeg redenen dus om de auto vaker te laten staan.

Bron: Vief

Lees ook
5 designs die de fiets nog groener maken
[adrotate group=”2″]
Supersnelle elektrische fiets goed alternatief voor auto