Foto: Flickr, Sebastiaan ter Burg

Foto: Flickr, Sebastiaan ter Burg

Het is weer herfst en de weersomstandigheden worden guurder: niet altijd even fijn als je elke dag op je fiets naar het werk moet. Vooral regen maakt fietsen erg onaangenaam en wordt vaak als excuus gebruikt om toch maar niet op de fiets te stappen. Maar hoe zit het nu daadwerkelijk. Regent het echt zo vaak in Nederland? En wat kun je beter doen als het regent, zo snel mogelijk fietsen of juist rustig aan doen? Hier zijn de antwoorden:

Regenachtige dagen

Gerard Poels richtte de website hetregentbijnanooit.nl op om na te gaan hoe vaak het nu daadwerkelijk regent als hij op de fiets zit van en naar het werk. Sinds 2008 houdt hij bij hoe vaak hij een nat pak kreeg tijdens zijn dagelijkse fietstochtjes van 40 minuten van en naar het werk. De afgelopen maand hield hij van de 30 dagen, 27 dagen een droog pak. In totaal regende het het afgelopen jaar slechts 10% van de keren die Gerard op de fiets stapte. Negen op de tien keer bleef het droog!

Lees ook: ’s Werelds eerste fietspad van zonnepanelen geopend in Nederland

Harder of zachter fietsen?

Voor diegene die zich nu altijd al afvroeg of je nu natter wordt als je heel hard door de regent heen fiets of heel langzaam fietst, geeft dit filmpje voor eens en voor altijd het antwoord:

En als het dan toch regent…

Mocht je onverhoopt toch opeens een fikse bui op je hoofd krijgen, probeer je humeur er dan vooral niet door te laten beïnvloeden. Immers, hoe erg zijn een paar druppen regen? Uitlopende mascara is misschien niet fijn en een nat pak voorafgaand aan een sollicitatiegesprek ook niet. Maar als je dan toch onderweg naar huis in een regenbui belandt, laat het gaan en probeer je vooral niet aan de druppen te ergeren. Het lost toch niets op. Denk in plaats daarvan vooral aan de lekkere warme douche en die warme kop thee die dadelijk als beloning bij de kachel te wachten staat en die je dan echt verdient omdat je, ondanks het weer, toch dapper op de fiets bent gestapt!

Lees ook: [adrotate group = “2”]