Foto: Odilie, bron: Milieudefensie

Foto: Odilie wil schone lucht, bron: Milieudefensie

Op straat zijn er soms van die momenten dat je je adem inhoudt. Druk autoverkeer, ronkende scooters bij het stoplicht, optrekkende vrachtwagens… Die uitlaatgassen adem je liever niet in.

Milieudefensie komt in actie voor gezondere luchtkwaliteit en is een petitie aan de Tweede Kamer gestart.

Luchtverontreiniging zorgt voor ernstige ziektes

Luchtverontreiniging is de nummer 2 op de lijst van vermijdbare doodsoorzaken in Nederland, minder erg dan roken, maar erger dan bijvoorbeeld overgewicht. Door het inademen van vervuilde lucht heb je meer kans op ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart­ en vaatziekten. Kinderen en oudere mensen zijn hier extra kwetsbaar voor.

Bewoners aan drukke straten zijn bezorgd over de luchtkwaliteit

Florien hangt meetpunt op, bron: Milieudefensie

Florien hangt meetpunt op, Foto (c) Michiel Wijnbergh

Florien Hamer is sinds 2012 vrijwilliger voor Milieudefensie. Ze zet zich met hart en ziel in voor de campagne samen voor gezonde lucht. ‘Ik ergerde me al lang aan het vele verkeer dat door mijn straat rijdt. Toen ik zwanger was van mijn oudste dochter ben ik me gaan verdiepen in wat de gevolgen van luchtvervuiling zijn. Is het wel goed voor mijn kinderen? Samen met buurtbewoners heb ik de luchtkwaliteit gemeten in onze straat, organiseren we acties en praten we met de gemeente.

Zo laten we zien dat er echt wat moet gebeuren. Het is ook belangrijk dat de Tweede Kamer zorgt dat wij gezonde lucht kunnen ademen. Schoner en minder verkeer in Nederland, minder roet in de lucht, op mijn ramen en in mijn longen! Daar teken ik voor. Jij ook?’

Overal gezonde lucht in Nederland kan! Teken de petitie

Overal gezonde lucht in Nederland. Dat kan: met maatregelen voor schoner en minder verkeer. Die hebben direct effect op de lucht waar wij in leven. Deze maatregelen zorgen voor minder uitstoot van roet, de gevaarlijkste stof in de uitlaatgassen.

Milieudefensie is een petitie gestart waarin ze de Tweede Kamer vraagt om maatregelen voor gezonde lucht. Als wij met z’n allen de Tweede Kamer vragen om meer en betere maatregelen tegen luchtvervuiling, zorgen we voor een betere gezondheid. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen, buren en vrienden!

Teken nu de petitie voor schone lucht aan de Tweede Kamer!