Foto: Pasukaru, flickr

Foto: Pasukaru, flickr

Er staan nogal wat apparaten stroom te slurpen in Nederlandse huishoudens. Maar welke apparaten maken echt meters op je elektriciteitsnota? Dit zijn 7 van de grootste stroomverbruikers thuis.

1. Elektrische boiler
Een boiler groter dan 20 liter kan tot wel 1.900 kWh per jaar verbruiken. Dat is al meer dan de helft van wat een gemiddeld gezin jaarlijks gebruikt aan elektriciteit (3.500 kWh per jaar). Kosten: 440 euro per jaar.

2. Elektrische vijverpomp
Leuk zo’n watervalletje in de tuin, maar een vijverpomp staat vaak het hele jaar aan. Verbruik loopt uiteen van 195 kWh per jaar (pomp met 20 watt vermogen) tot 1.840 kWh (pomp met 200 watt vermogen). Kosten 40 tot 400 euro per jaar.

[adrotate banner=”39″]
3. Elektrische kachel
Als je regelmatig een elektrische kachel gebruikt, loont het de moeite om te investeren in een duurzamere oplossing. Als je een kachel zonder thermostaat in één jaar 500 uur gebruikt, kan dat zo 1.000 kWh, oftewel 220 euro aan kosten. Kachels met thermostaat zijn zuiniger, omdat ze niet de hele tijd op vol vermogen branden.

4. Televisiescherm
Tv’s worden steeds zuiniger, maar ook steeds groter, zodat ze per saldo meer kunnen verbruiken. Het type scherm maakt ook veel uit: een groot plasmascherm verbruikt zo 90 euro aan stroom, terwijl een zuinige LCD-televisie met 35 euro aan elektriciteit toe kan. Een led-tv is het zuinigst. Als je een nieuwe tv koopt, let dan op het stroomlabel: vaak kun je precies zien hoeveel stroom de tv verbruikt.

5. Biertap
De thuistap gebruikt niet zoveel stroom als je ‘m alleen voor een feestje gebruikt. Maar als je hem altijd aan hebt staan, kan het stroomverbruik per jaar meer dan 500 kWh per jaar bedragen, oftewel 110 euro. Dat zijn dure biertjes…

6. Koelkast of vriezer
In je keuken heb je misschien het nieuwste model koel-vriescombinatie staan. Maar hoe zit het met het oude vriezertje in de schuur? Een 15 jaar oude vriezer kan zo’n 500 kWh per jaar verbruiken (110 euro). Een nieuw zuinig model (A++) verbruikt slechts 200 kWh. Dat scheelt dus elk jaar 60 euro.

7. Airconditioner
De zuinigste airconditioners verbruiken jaarlijks nog steeds zo’n 160 kWh, oftewel 35 euro. Een ventilator is een duurzamer alternatief: deze verbruikt in een jaar slechts een tiende van wat een zuinige airconditioner verbruikt.

Op de site van Milieucentraal vind je meer informatie over stroomslurpers

Bespaar honderden euro’s met deze energie besparende tips uit ons Dossier Energie Besparen