Foto: Darpdecade

Foto: Darpdecade

Wie kent het niet; bergen kleding in je kast die je nooit draagt, maar toch het idee hebben dat je niks hebt om aan te trekken. Vervolgens loop je linea recta richting de winkelstraat of surf je naar een online store voor nieuwe kleding om hier onnodig veel geld uit te geven. Komt dit je bekend voor? Robin Balser van Darpdecade heeft de oplossing: ‘Tinder voor je kledingkast.’ Darpdecade is een app waarbij je swipet door de kledingkasten van andere mensen en de kledingstukken selecteert die je mooi vindt door deze te ‘liken’. Als de ander ook iets van jou ‘liked’ is er een match en kan er worden afgesproken om te ruilen. Deze app is dus dé manier om je ongedragen kleding in te ruilen voor toffe kledingstukken die je wel draagt! Ik sprak met Robin Balser, de oprichter van Darpdecade, om meer te weten te komen over de filosofie achter deze geweldige app.

Wegwerpcultuur

Naast dat de app een leuke oplossing is voor je ‘ikweetnietwatikaanmoet’ probleem, lost het ook meer wereldbedreigende problemen op. We leven in een wegwerpcultuur: een cultuur waarin kleding wordt gekocht, kort wordt gedragen en vervolgens weer wordt afgedankt. Wereldwijd wordt volgens Modint jaarlijks 35 miljard kilo kleding geproduceerd, waarvan 40% wordt weggegooid. Alleen al in Nederland wordt er jaarlijks 240 miljoen kilo aan textiel weggegooid. Ook hebben we veel ongedragen kleding in de kast hangen. Uit onderzoek van VoucherCloud blijkt dat de gemiddelde vrouw voor €400,- aan ongedragen kleding heeft hangen in de kast. A waste isn’t it?

Lees ook: Minibiebs veroveren Nederland

Foto: Darpdecade

Foto: Darpdecade

Fast fashion is volgens Robin Balser de oorzaak van deze wegwerpcultuur omtrent kleding. Grote kledingmerken als Primark, H&M, Mango en Zara komen continue met nieuwe modetrends en verleiden de consument met grote marketingcampagnes om continue weer nieuwe kleding te kopen. Op het moment dat je een kledingstuk koopt, komt er een paar weken later alweer een nieuwe trend om de hoek kijken en kan je je oude kledingstuk weer in de prullenbak gooien. Bovendien wordt kleding onder zeer milieuonvriendelijke omstandigheden gemaakt, alleen maar om de prijzen laag te houden en het tempo van de fast fashion bij te houden. De wegwerpcultuur heeft geleid tot een cultuur waarin mensen kleding zien alsof het inpakpapier is, terwijl het veel meer is dan dat. Je kan er super creatief mee zijn! “Je kan kleding zien als een kunstvorm waarmee je je identiteit uitdrukt,” aldus Robin Balser.

Deeleconomie

Ondanks de negatieve modetrends, is er licht aan de horizon! We zitten midden in een paradigm shift die ervoor zorgt dat er een maatschappij ontstaat waar we meer denken in ruilen en delen in plaats van bezit. Dit zien we ook terug in de kledingindustrie. Doordat mensen in de creatieve industrie geïnspireerd zijn geraakt door de Collaborative Consumption gedachte die gebaseerd is op sharing and swapping, is er een trend ontstaan waarbij het tof is om tweedehands en vooral vintage kleding te dragen. Darpdecade is ervan overtuigd dat deze trend zich doorzet en voor een cultuur zorgt waarbij je ‘goed’ kan zijn voor de aarde en er tegelijkertijd ook fashionable uit kan zien. Waarom dit goed is voor onze moeder aarde? Het delen en lenen van kleding zal er uiteindelijk voor zorgen dat dat er minder geproduceerd en verspild wordt, wat natuurlijk beter is voor het milieu.

[adrotate group = “1”]

Sociale duurzaamheid

Naast dat de app de levencyclus van kleding verlengt en daardoor een steentje bijdraagt aan de oplossing voor de wegwerpcultuur, zit er meer achter de app van Darpdecade. Darpdecade wil met haar app collaborative consumption stimuleren en daarmee bouwen aan een deeleconomie. Een belangrijk voordeel van collaborative consumption is dat het sociaal contact kan stimuleren en daardoor lokale verbondenheid en sociale duurzaamheid creëert. Door mensen met elkaar in contact te brengen in hun eigen buurt door het ruilen van kleding, creëer je meer verbondenheid tussen mensen. Je krijgt zo niet alleen fashionable nieuw kledingstuk, maar ook een unieke ervaring waarbij je nieuwe mensen ontmoet. Deze ervaring maakt het kledingstuk extra bijzonder en waardevol!

Lees ook: Een minimale kledingkast: De tien grootste voordelen

Darpdecade from Robin Balser on Vimeo.

Where to get it?

De eerste versie van de app verschijnt waarschijnlijk begin december. Tot die tijd kun je je kleding ook op een aantal fysieke plaatsen ruilen. Darpdecade organiseert namelijk de komende maanden al een aantal ‘swapping experiences’. Heb je kleding die je niet draagt en graag wilt ruilen voor wat nieuws? Vind hier een overzicht met de swapping experiences voor de komende twee maanden. Wil je meer weten over Darpdecade? Lees het hier!

Dit artikel is geschreven door Marthe Posthumus en eerder verschenen op Marug.nl