Foto: Flickr, Leland Francisco

Foto: Flickr, Leland Francisco

2014 is bijna ten einde en het nieuwe jaar staat voor de deur. Wat zal 2015 ons brengen? Al jaren voorspellen Lieke en Richard Lamb de trends voor het nieuwe jaar. Zo voorspelden ze bijvoorbeeld in 2008 de financiële crisis. In 2015 zal het echter meevallen met de onrust; 2015 wordt het jaar van de rust, ruimte en redzaamheid. “Duh”, denk je misschien. Maar er zitten een aantal verrassende gedachtes, trends en conclusies in de voorspellingen van de Lambs.

We pakken de meest opvallende voorspellingen eruit. Wat vind jij van de voorspellingen wat verwacht jij van 2015? Laat het weten in het reactiegedeelte onderaan het artikel.

Onderwijs wordt SprokkelWijs

Het onderwijs gaat op de schop. Om de jeugd klaar te stomen voor de toekomst, verandert het lespakket van scholen. In 2015 wordt de rol van ICT in het onderwijs eindelijk erkent en daarop aangepast. Vandaag de dag ligt de focus bij docenten nog op het overbrengen van parate kennis aan leerlingen. Door de digitalisering wordt het bezitten van parate kennis steeds minder belangrijk en komt de focus veel sterker te liggen bij het verkrijgen van de juiste vaardigheden. Het onderwijs gaat leerlingen dan ook veel sterker onderwijzen in ‘hoe snel de juiste informatie te vinden, te interpreteren en hoe toe te passen’ dan op het leren van kennis.

Daarnaast zal leren in 2015 veel meer buiten de klas plaats gaan vinden. Het onderwijssysteem van de toekomst leert op projectbasis en middelen als YouTube en vloggers worden ingezet als educatiemateriaal. Als (bestaande) voorbeelden worden huiswerkbegeleiding via Skype en WhatsApp en seksuele voorlichting van ‘De Theemutsen’ via YouTube genoemd. Ten slotte zullen technologische ontwikkelingen als bijvoorbeeld 3D-printing veel beter geïntegreerd worden in het onderwijs.

Meer balans met sociale media

In 2015 zullen we zien dat het gebruik van social media meer in balans is. Zag je de afgelopen jaren dat het inlassen van een ‘sociale retraite’ of het doen van een ‘social detox’ om te ontsnappen aan de waan van de social media een trend was, in 2015 is het gebruik van social media meer in balans. Men gaat social media genuanceerder en doelmatiger gebruiken. Ook is het opvallend dat, doordat social media nu voor iedereen toegankelijk is, de status ervan verandert. Was het eerst de toegang tot de de status bepaalde, nu zijn groepen te onderscheiden door de manier waarop gebruik wordt gemaakt van online platforms; voor educatieve doeleinden of om voornamelijk spelletjes op te spelen.

Opkomst van de Ketenkraker

De Trendrede voorspelt de opkomst van de Ketenkraker; consumenten die inzien hoeveel macht ze binnen een keten hebben en dit gebruiken om de keten op z’n kop te zetten. Op hetkanWel hebben we al heel wat voorbeelden van zulke mensen en initiatieven: de Rechtstreex, Rio de Bio, en de Herenboeren. Ook valt te denken aan initiatieven als Snappcar die inmiddels zijn uitgegroeid tot grote bedrijven. Daarnaast zullen consumer-to-consumer initiatieven als Darpdecade het goed doen in 2015. De Nederlandse burger wordt in 2015 nog zelfredzamer. Niet langer wacht ze op acties van overheden maar het heft wordt samen in eigen hand genomen.

Dat wat betreft opvallendste, nieuwe globale trends voor 2015. Concreet wordt daarnaast verwacht dat het volgende jaar de eerste personenauto’s daadwerkelijk op waterbrandstof gaan rijden, dat de huidige Tweede Kamercoalitie VVD-PvdA de Provinciale Statenverkiezingen gaat verliezen en dat de werkgelegenheid volgend jaar weer ligt gaat groeien.

Wat denk jij dat 2015 ons brengen gaat?

Wil je meer weten over de TrendsVerwachting voor 2015? Kijk dan hier.