Bron: J Bizzie, Flickr

Bron: J Bizzie, Flickr

(Gastbijdrage door Josien Feitsema). Met zijn allen gooien we 210.000 kiloton textiel per jaar weg. 65% van dit textiel komt in de verbrandingsoven terecht. Oftewel: we verbranden jaarlijks het equivalent van 227.500.000 spijkerbroeken! Je kunt nagaan dat dit niet milieuvriendelijk is, zeker niet omdat veel gebruikte textielen zoals katoen veel water, energie en pesticides hebben gekost om te laten groeien. Tijd voor doeltreffende maatregelen om dit hardnekkige probleem op te lossen.

Het is niet zo dat er niks geprobeerd wordt. Initiatief is er zeker. Hielke van den Brink, van de Vereniging Herwinning Textiel is met bedrijven, branche-organisaties en overheden rond de tafel gaan zitten. Samen hebben zij een plan, de “Green Deal”, opgezet. Het doel van de Green Deal is om in 2015 de helft minder textiel tegen te komen in het gewone afval. Het plan wordt alleen niet meer gehaald.

Volgens Van den Brink geven gemeenten onvoldoende prioriteit aan projecten als de Green Deal. “Zij zijn te weinig betrokken en onvoldoende vertegenwoordigd.” Samuel Stollman van de NVRD, die de Nederlandse gemeenten bij de Green Deal vertegenwoordigt, laat weten dat de prioriteit en vertegenwoordiging bij gemeenten niet het punt is. “Het zicht op de textielverwerking is beperkt en diffuus, dat is het échte probleem.”

“Te veel mensen denken nog dat alleen kleding van goede kwaliteit ingeleverd mag worden. Kapotte kleding en poetslappen worden vaak gewoon weggegooid. Dat misverstand proberen we al jaren recht te zetten, want bij de gemeenten zijn alle soorten textiel welkom. Bovendien is het zo dat wanneer mensen hun kleding weggooien, ze dat in containers van instanties doen. Die instanties willen vooral kleding van goede kwaliteit omdat dat meer geld oplevert. Doordat die inzameling via instanties verloopt verliezen gemeentes de grip. Ze hebben geen volledig zicht meer op de textielrecycling,” zegt Stollman.

De gemeente Soest ziet het probleem. “Textiel blijft achter met recyclen, vergeleken met bijvoorbeeld glas en papier,” zegt de woordvoerder. Inzamelacties die los staan van de gemeente komen onder druk te staan door de te hoge kosten. Geld voor subsidie is er niet. Wat doet de gemeente dan wél? Met bijvoorbeeld stickers, afvalwijzers en door er regelmatig in de krant over te schrijven, probeert de gemeente inwoners bewuster met hun afval om te laten gaan. Twee jaar geleden heeft de gemeente tijdelijk boetes uitgedeeld aan mensen die hun afval verkeerd scheidden. Dat pakte goed uit. Er kwam niet alleen minder textiel bij het restafval terecht, ook plastic werd beter gescheiden. Volgens de woordvoerder is zoiets alleen niet haalbaar om definitief in te voeren.

Textielstad Tilburg organiseert twee keer per jaar een textielinzamelwedstrijd waaraan basisscholen, verenigingen en andere instanties met een maatschappelijk belang meedoen. De winnaars (nummers één, twee en drie) krijgen een hogere prijs per ingezamelde kilo textiel. In plaats van €0,30 krijgen de winnaars €0,60 per kilo. Woordvoerder van de gemeente: “Er is een stijging tijdens de acties. Scholen en verenigingen die meedoen zorgen voor extra ingezameld textiel. Ze weten dat er in het voorjaar en najaar acties gehouden worden en spelen hierop in.”

Maar wat moet je doen met je oude kleding als er geen acties in je gemeente gehouden worden? Stollman raadt mensen aan textiel gewoon in de kledingcontainers van de gemeenten of instanties te gooien. “Gemeenten zijn blij met al het textiel dat ingezameld wordt, ook de poetslappen.”

Josien Feitsma (1996) studeert Journalistiek op Hogeschool Windesheim. Voor haar opleiding schrijft ze voor CampusOnline en is ze in het programma Luchradio te horen dat vanaf de campus wordt uitgezonden. Ze schrijft ook op haar eigen blog.

Het originele artikel vind je op de site van Journalistiek Zwolle

Bronnen: Raport milieuanalyses textiel 2010, Humana, “Keten van textiel”, in Vakblad Afval!, nr. 1, februari 2013.

Lees ook
Kledingbedrijven medeverantwoordelijk voor misstanden in textielindustrie
[adrotate group=”2″]
San Francisco recycleert bijna al het afval