Het Oostenrijkse laboratorium Livin Studio heeft een proces ontwikkeld waarbij paddenstoelen worden gekweekt op plastic. Afgelopen week werd het idee voor het eerst gepresenteerd in Eindhoven. Het doel van Livin Studio is om de delen van de paddenstoel die normaal niet gegeten worden te gebruiken om plastic af te breken en tegelijkertijd een smakelijk voedselproduct te produceren.

Achtergrond plastic paddenstoel

Het proefproces is begonnen met de Pleurotus Ostreatus, de oesterzwam, en de Schizophyllum Commune, ook wel Het Waaiertje genoemd. De schimmels van beide soorten bezitten eigenschappen die plastic omzetten in eetbare zwammen.

Werkwijze plastic paddenstoel

In bolle kommetjes wordt gesteriliseerd plastic gelegd. Vervolgens wordt het plastic geïnjecteerd met de schimmel. Een aantal weken later heeft de schimmel het plastic geconsumeerd en zijn er eetbare zwammen ontstaan.

Oesterzwammen op koffiedik

Paddenstoelen, en met name oesterzwammen groeien prima op restproducten. Zo worden al enige tijd Do It Yourself Farm Kits verkocht waarmee je je eigen oesterzwammen op koffiedik kunt kweken. Ook werden paddenstoelen al eens ingezet als stootkussen voor computeronderdelen. Maar dat ze plastic ook kunnen verwerken is een goede zaak. Er drijven immers honderden miljoenen kilo’s plastic in onze oceanen. Deze stukken plastic verteren nauwelijks en bevatten giftige stoffen die het milieu schaden.

Wanneer de toepassing om plastic om te zetten in oesterzwammen op de markt komt, is echter nog onbekend. Momenteel wordt, onder andere door de Universiteit Utrecht, nog volop onderzoek verricht naar het product. De Universiteit verwacht dat de verwerking nog veel sneller kan gaan wanneer het product volledig onderzocht en geoptimaliseerd is.

Bekijk dit filmpje om te zien hoe het kweken op plastic precies in zijn werk gaat:

Omroep Brabant besteedde ook een item aan de plastic-etende schimmels:

Bron: Dezeen