Stopcontact in een lantaarnpaal. Foto: Ubitricity

Stopcontact in een lantaarnpaal. Foto: Ubitricity

Het in Berlijn gevestigde bedrijf Ubitricity is bezig openbare oplaadpunten te creëren voor elektrische auto’s. Dit willen ze doen door lantaarnpalen in te richten als oplaadstations. Door middel van een eigen adapter kunnen de eigenaren dan stroom afnemen. Het idee is overigens niet nieuw. In 2011 werd in Rotterdam al als proef een oplaadlantaarnpaal geïnstalleerd. Maar in Berlijn lijkt het idee nu echt van de grond te komen.

Lees ook: Top 10 zuinige elektrische auto’s

Er zijn verschillende manieren waarop je op dit moment je elektrische voertuig kan opladen. Dit kan thuis, bij openbare oplaadpunten, of bij snellaadstation zoals die van Tesla. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de energie bij het thuislaadpunt wordt afgenomen.

Het Berlijnse bedrijf Ubitricity claimt dat het laadpunten kan installeren die 5 tot 10 keer goedkoper zijn dan reguliere laadstations. Dat doen ze door stopcontacten in lantaarnpalen te installeren. Dit zijn geen slimme, snelle laadpunten, maar dat is volgens Knut Hechtfischer, de baas van Ubitricity geen probleem: “Onze missie is om laden mogelijk te maken waar je auto toch al geparkeerd staat.” De lantaarnpaalstopcontacten zijn vooral nuttig als mensen werken of slapen, en dus de auto voor langere tijd op één plek hebben staan.

Een ander voordeel is natuurlijk dat er al overal lantaarnpalen staan. De infrastructuur is dus al aanwezig.

Om gebruik te maken van het netwerk van Ubitricity heb je wel een apparaat nodig à 600 dollar. Deze zijn vanaf zomer 2015 beschikbaar. Het bedrijf heeft ondertussen 200 laadpunten geïnstalleerd.

Bron: Fastcoexist