gezond slapen
Bijna de helft van jonge Nederlandse vrouwen heeft een slaapstoornis, blijkt uit onderzoek.

Een grote meerderheid van de Nederlanders krijg te weinig slaap. We slapen zeker een uur per nacht te weinig, aldus slaaponderzoeker G.A. Kerkhof. Met name jonge vrouwen slapen slecht. Volgens Kerkhof heeft bijna de helft van vrouwen tot 21 jaar zelfs een slaapstoornis. Bij mannen tot 21 jaar is de schade iets kleiner: ‘slechts’ 36% van de jonge mannen heeft een slaapstoornis. Met deze tips kun jij weer gezond slapen.

De belangrijkste oorzaak? Het blauwe licht dat elektronische apparaten uitzenden. Met name jongeren blijven tot laat met hun gadgets in de weer, en dat draagt niet bij aan gezond slapen. Slaaponderzoeker Kerkhof vertelt: “De meeste jongeren zijn uitgesproken avondmensen en biologisch altijd al geneigd om later naar bed te gaan dan anderen. Dit wordt de laatste jaren nog versterkt doordat ze actief blijven met hun elektronische apparaten.”

Slaapgebrek is erg slecht voor je gezondheid. Volgens Kerkhof gaan mensen die structureel te weinig slapen eerder dood: “Slaapgebrek is te vergelijken met slecht eten en te weinig bewegen. Ook daarbij vallen de effecten op korte termijn mee, maar zijn ze op lange termijn desastreus.”

Uit eerder onderzoek bleek al dat te weinig slaap de kans op hart- en vaatziektes vergroot. Bovendien vergroot het je breinleeftijd: je vergeet meer, maakt meer fouten en bent minder goed in staat om problemen op te lossen.

Door slaapgebrek word je dikker

Als dat niet voldoende reden is om te kiezen voor gezond slapen, is er nog een extra reden om toch meer uurtjes slaap in te bouwen. Volgens wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in Scientific American komen mensen die te weinig slapen sneller aan.

Dat blijkt uit een onderzoek in een laboratorium onder 225 mensen, welke werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg maximaal 4 uur slaap per nacht, tussen 4 uur ’s nachts en 8 uur ’s ochtends. De andere groep kreeg van 22 uur ’s avonds tot 8 uur ’s ochtends, dus in totaal 10 uur, de tijd om in bed te liggen. De groep met weinig slaap kwam veel sneller aan dan de groep die veel sliep: bijna een kilogram in 5 dagen. De andere groep groeide slechts 113 gram. De onderzoekers hebben ook een verklaring: door het gebrek aan slaap maakt je lichamen meer hormonen aan die je hongerig maken.

Tips voor gezond slapen

* Let op wat je eet en drinkt: vermijd cafeïne, eet niet zwaar vlak voordat je naar bed gaat, maar ga ook niet hongerig naar bed.

* Ontspan op tijd: stop ruim voordat je gaat slapen met je werk, dingen die je moet regelen en andere actieve dingen. Dan ben je rustiger in je hoofd en wordt in slaap vallen makkelijker.

* Vermijd fel licht, ook van de televisie of computer. Je lichaam maakt in de loop van de avond stoffen aan die je slaperig maken. Licht onderbreekt dit proces.

* Maak je niet druk als je midden in de nacht wakker bent. Als je langer dan 10 – 30 minuten ligt te woelen, ga dan uit bed en doe iets wat je ontspant. Iets maken met je handen werkt vaak goed. Lezen ook. Achter de tv of computer gaan zitten is meestal geen goed idee.

* Ben je een piekeraar? Schrijf je zorgen op en leg ze weg voordat je gaat slapen. Flow Magazine heeft een collectie “piekerkaartjes” om je te helpen stoppen met piekeren.

* Draai je klok om ‘s nachts: dan kun je je niet druk maken over de tijd die verstrijkt.

* Zorg voor een vast bedritueel en vaste slaaptijden. Je lichaam kan dan naar het slapen gaan toewerken. Zie het als een ‘warming up’ voor het slapen. Zoals Pavlov’s hond begon te kwijlen zodra hij eten kreeg, zo kun jij jouw lichaam trainen om het kussen te ruiken. Je biologische klok tikt tenslotte het best op een vast programma.

* Durf te dromen. Het klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar het werkt echt. Als je jezelf verplicht om aan iets leuks te denken – dus niet aan hoe je aan geld moet komen om je hypotheek te betalen! – kun je ontsnappen aan de werkelijkheid en in slaap vallen. Denk bijvoorbeeld aan die wereldreis die je wilt maken, de bruiloft die je ooit zou willen of rij denkbeeldig op het circuit van Zandvoort.

* Kijk iets sufs. Ben jij zo iemand die wel televisie moet kijken voordat je gaat slapen, ook al schijnt dat ongezond te zijn? Kijk dan naar iets wat je al 100 keer gezien hebt, maar dat altijd leuk blijft. Bijvoorbeeld Friends of een andere comedy. Omdat je het al kent, hoef je jezelf niet te dwingen om wakker te blijven om het eind te zien. Zet je televisie op de timer en word ’s morgens uitgerust wakker.

* Reageer je af. Ben je heel erg gestrest of opgefokt en weet je zeker dat je dat gevoel meeneemt naar bed? Reageer je dan voor het slapen gaan af op iets anders. Gooi alle kussens van de bank en spring erop. Scheur oude tijdschriften of kranten uit elkaar of laat je wijnglas kapot vallen. Bang zijn dat je gezien wordt door de buren hoeft niet: sluit gewoon de gordijnen. Je kunt natuurlijk ook een 20 minuten wandelen door de buurt.

* De liefde bedrijven werkt. Er is geen betere ontspanningsmethode dan seks. Dus verleid je partner met een heerlijke massage en je slaapt gegarandeerd als een blok.

* Zijn de klachten serieus en aanhoudend? Een bezoek aan de dokter kan geen kwaad. Er zijn zelfs speciale slaapcentra die je begeleiden naar gezond slapen.

Bekijk ook deze video voor nog meer informatie over de gevolgen van te weinig slaap.

Lees hier meer over de impact van eco slapen.