slaap
Is het mogelijk voor jou om maar vier uur per nacht te slapen en toch nog goed te functioneren de volgende dag? Het antwoord is waarschijnlijk “nee”. Een grote meerderheid van de Nederlanders krijg te weinig slaap, en dat heeft op de lange termijn grote gevolgen. Wat doet weinig slaap met lichaam en geest?

Heb je acht uur slaap nodig?

Er zijn mensen die menen dat zij genoeg hebben aan vier uur slapen per nacht. Denk bijvoorbeeld aan Bill Clinton en Madonna. En wat blijkt? Jouw genen bepalen of jij ook kunt functioneren met weinig slaap. Het blijkt dat maar 5 procent van de populatie genoeg heeft aan vier uur slaap per nacht. Een slaaptijd van zeven tot negen uur is voor de meeste mensen noodzakelijk.

Waarom is kort slapen slecht voor je?

Als je 18 uur achter elkaar wakker bent, heb je een bloed-alcoholpercentage van .05%, na 24 uur is dat .10%. Ter vergelijking: .08% is de legale limiet. Maar dat niet alleen, als je één of twee nachten achter elkaar maar vier uur slaapt, verhoogt je hartslag en bloeddruk. Daarnaast loop je de kans om dikker te worden en vergroot te weinig slaap je breinleeftijd, waardoor je meer vergeet en vaker fouten maakt. Bekijk de video (onderaan het artikel) voor meer informatie over de gevolgen (op lange termijn) van weinig slaap.

Heb jij moeite om in slaap te komen? Hier vind je 12 tips voor een gezonde nachtrust. Leg bijvoorbeeld ruim van tevoren je telefoon weg. Het blauwe licht dat elektronische apparaten uitzenden bemoeilijkt het in slaap komen. Of bekijk deze video van een vader die zijn dochtertje in slaap probeert te krijgen met een roze ukelele. Een echte aanrader! Je valt er misschien niet direct van in slaap, maar het garandeert in ieder geval een glimlach op je gezicht.

Bron: Health Decoder