Het hogere aantal zonuren was goed voor mensen met zonnepanelen op het dak. Foto: Lance Cheung, FlickrHet buitengewoon zonnige 2014 was goed voor mensen met zonnepanelen op het dak. Het aantal zonuren was beduidend hoger dan voorgaande jaren. Volgens berekeningen van Milieu Centraal was dit hogere aantal zonuren goed voor een 5% hogere opbrengst van zonnepanelen dan in een gemiddeld jaar.

Volgens de voorlichtingsorganisatie op het gebied van duurzaamheid leverde een set van zes zonnepanelen van 1.400 watt-piek (met optimale plaatsing) een meeropbrengst op van 62 kWh. Voor heel Nederland is de extra opbrengst vergelijkbaar met het stroomverbruik van ongeveer 13.000 huishoudens, uitgaande van 1 gigawatt totaal vermogen van zonnepanelen in Nederland.

[adrotate banner=”35″]

Zonnepanelen zijn ook als de zon in een jaar wat minder schijnt een goede investering. Milieucentraal berekende dat het rendement van een investering in zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van 6 procent op een spaarrekening.

Bovendien kunnen consumenten de betaalde BTW voor zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit scheelt honderden euro’s.

Bron: Milieu Centraal