Schermafbeelding website Opgeweckt Noord

Schermafbeelding website Opgeweckt Noord

De strijd om de eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland is losgebarsten. Afgelopen december leek het er op dat Bag&Buy de eerste verpakkingsloze winkel van Nederland in het najaar van 2015 in Utrecht zou openen. Bag&Buy slaagde er in om €75.000 binnen te halen met crowdfunding. De kans is echter groot dat Groningen de primeur voor Nederland krijgt. Opgeweckt Noord denkt al in mei een verpakkingsvrije winkel te kunnen openen. De winkel heeft via de bank al een substantieel investeringsbedrag opgehaald, en wil voor de laatste rest van het benodigde geld crowdfunding gebruiken. Zondag is de crowdfundingcampagne op Crowdaboutnow gestart.

Overigens zijn in de landen om ons heen al verpakkingsvrije winkels gestart: o.a. in Antwerpen en Berlijn.

Lees ook: Crowdfunding is een goede manier om duurzaam te beleggen, als je weet wat de voor- en nadelen zijn.

Verpakkingsvrije winkel in Groningen

Ondernemers en oprichters van Opgeweckt Noord Dorothea Piek en Tonny Straatman gaat het echter niet om de strijd wie de eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland opent. Hun voornaamste motivatie voor het openen van een verpakkingsvrije winkel is dat ze het erg belangrijk vinden om lekker en biologisch te eten en ook duurzaam te ondernemen. De producten in de winkel worden daarom zonder verpakking aangeboden. Dit betekent dat iedereen de hoeveelheid kan kopen die hij nodig heeft, of het nou om een theelepel gaat of de benodigdheden voor een kerstfeest. De verpakkingen kunnen de klanten zelf meenemen of kunnen bij de kassa worden gekocht. Op deze manier kan het voedseloverschot teruggedrongen worden en de afvalberg worden verkleind, aldus Opgeweckt Noord.

Regionale producten

“Regionale producten zijn voor Opgeweckt Noord erg belangrijk.” aldus Dorothea Piek. Met regionale producten kunnen CO2-uitstoot verminderd worden. Daarnaast is de smaak veel beter omdat de producten eerder bij de eindgebruiker komen. “Je betaalt dus voor de smaak, niet voor de verpakking, het transport of een merknaam.”

“In het midden van de zaak komt een keuken waar we een ontbijt of lunch prepareren met producten uit de winkel”, aldus Tonny Straatman, het eten kun je mee naar huis of kantoor nemen, maar het is ook mogelijk die achterin de zaak op te eten op een van de flexibele werkplekken.

Crowdfunding

Voor dit project is financiële steun nodig. Opgeweckt Noord zorgt zelf voor een bedrag. Het grootste deel van de financiering is gedekt door de bank. Op 5 januari is voor het restbedrag de crowdfunding gestart via http://www.crowdaboutnow.nl/opgewecktnoord. “Dat doen we via ons netwerk die kunnen investeren vanaf 100 euro tot 5.000 euro. Het voordeel is dat we zo onmiddellijk binding hebben met onze klanten.”