Foto: Opgeweckt Noord

Foto: Opgeweckt Noord

Het is ze gelukt: binnen één week wist de verpakkingsvrije winkel Opgeweckt Noord 25.000 euro op te halen met crowdfunding. Daarmee is de oprichting van de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland in Groningen een forse stap dichterbij gekomen.

Eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland

Vorige week was het nog de vraag of Utrecht of Groningen de primeur zou krijgen. Bag&Buy startte eind vorig jaar een crowdfundingscampagne en haalde daarmee 75.000 euro binnen om de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland in Utrecht op te richten. De verwachting is dat deze winkel in het najaar van 2015 open gaat. De initiatiefnemers zijn momenteel druk bezig met het vinden van een geschikte locatie voor de foodwinkel.

Opgeweckt Noord

Foto: Opgeweckt Noord

Foto: Opgeweckt Noord

Opgeweckt Noord zal al eind april / begin mei haar deuren openen aan de Astraat in Groningen. Naast dat er in de winkel regionaal voedsel en voornamelijk streekproducten worden verkocht, zullen er ook workshops over gezond en duurzamere voeding worden georganiseerd. Daarnaast krijgt Opgeweckt Noord ook een aantal werkplekken voor flexwerkers. Daarmee spelen de oprichters, Dorothea Piek en Tonny Straatman in op één van de foodtrends voor 2015: blurring, het verdwijnen van grenzen tussen verschillende voedselkanalen.

Overigens, voor diegenen die nog mee willen doen aan de crowdfunding, die gaat ook na het behalen van de drempel gewoon door. Zolang de 200% drempel nog niet gehaald is, wordt er verder gecrowdfund voor een keuken in de nieuwe verpakkingsvrije winkel.