Bron: Erno Hannink, Flickr

Bron: Erno Hannink, Flickr

(Gastbijdrage door Josien Feitsma). Nu de kerstvakantie achter de rug is, mag eindelijk nagedacht worden over de zomervakantie. Met het winterse weer denken aan de zomer, er zijn ergere taken. Maar het plannen en uitzoeken ervan is altijd zoveel gedoe. hetkanWel helpt je een handje met 10 tips voor een groene vakantie.

Groene vakantie: zo reis je duurzaam

Je wilt graag de Nederlandse grenzen passeren, maar het liefst niet meer energie verbruiken dan nodig. Hoe pak je dat aan? Hier een handjevol tips om je reis positief te beginnen.

  1. Pak de trein! Het openbaar vervoer is meestal de groenste oplossing. Het is een keer iets anders dan met de auto of met het vliegtuig. Gebruik de trein om van punt tot punt te reizen of koop een InterRail kaartje en reis onbeperkt door heel Europa. Je doet er wat langer over dan met het vliegtuig
  2. Bij het plannen van je reis kun je via NSinternational ook met behulp van een EcoChecker uitrekenen hoe duurzaam jouw reis nou werkelijk is. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen trein, auto en vliegtuig. Neem bijvoorbeeld een reis van Amsterdam naar Kopenhagen. Met een gemiddelde van 1,5 personen, is de co2 uitstoot van een auto bijna het dubbele van de treinreis. Pas vanaf een auto met vier passagiers kan het uit om met de auto te gaan. Je moet natuurlijk wel rekening houden met de bestemming en met de soort motor van je auto.
  3. Een andere uitgebreide vergelijker vind je op ecopassenger.com. Deze geeft niet alleen de verwachte CO2 uitstoot per vervoermiddel, maar ook hoeveel energie en fijnstof je ‘uitstoot’.
  4. Nog duurzamer zijn natuurlijk de fiets- en wandelvakanties waarbij je geen energie verbrand, behalve de calorieën die je zelf verbrand. Wandelen in het Duitse Sauerland, een groene vakantie op de fiets in Malmö langs hippe winkels en de brug naar Kopenhagen of je kunt je eigen plan trekken. Hier een paar suggesties:

De leukste groene bestemmingen

Als je weet hoe je wilt reizen moet je natuurlijk nog een bestemming hebben.

  1. De Europese Commissie roept ieder jaar een stad uit als ‘De groene hoofdstad van Europa’. Voor 2015 is die titel uitgereikt aan de Britse stad Bristol. Zo’n titel krijgt een stad alleen als het iets heeft bereikt voor het groene leefmilieu van de stad. Andere groene steden van voorgaande jaren zijn Stockholm, Hamburg, Victoria-Gasteiz, Nantes en Kopenhagen.
  2. Zelf heb ik Hamburg en Stockholm bezocht en die steden hadden zeker iets te bieden. In Hamburg verbleef ik in hotel Superbude dat uitblinkt in creativiteit. Het interieur is origineel vormgegeven van gerecycled materiaal. Zo zijn de bankstellen bijvoorbeeld gemaakt van tweedehands spijkerbroeken en zijn de muren behangen met de lokale krant. Ook wordt niet bij iedere hotelgast nieuwe zeep klaargelegd, maar wordt gebruik gemaakt van zelfgemaakte grote tubes zeep die na afloop gewoon weer aangevuld worden. Een leuk concept voor een lage prijs.

Stockholm is niet alleen groen ingesteld, de prachtige oude panden kennen alle kleuren van de regenboog. Het openbaar vervoer in Stockholm is praktisch en een bijzondere ervaring. De metrostations zijn opgeleukt door kunstenaars. De Stockholmse metro wordt ook wel eens de “grootste kunstgalerij ter wereld” genoemd.

  1. In het artikel Milieubewust op vakantie van de Trouw worden nog meer groene kampeeradresjes genoemd.

Een groene vakantie in een hotel

Is kamperen toch niet echt je ding en heb je liever een hotel? Ook als kamergast kun je duurzaam te werk gaan. Je helpt er zowel het kamermeisje als het milieu mee. Zelf heb ik 3,5 jaar in een hotel gewerkt als kamermeisje en kan ik uit eigen ervaringen tips geven.

  1. Bespaar wc-papier. Wc-papier is een attribuut wat alom aanwezig moet zijn op een hotelkamer. Het zou gênant zijn als een hotelgast bij de balie om extra rollen moest vragen. Daarom worden uit voorzorg de aangebroken rollen vervangen. Zorg er als hotelgast voor dat je niet meerdere rollen tegelijkertijd aanbreekt. Anders worden alle halve rolletjes weggegooid en dat zou zonde zijn.
  2. Hetzelfde geldt eigenlijk voor vuilniszakken. Als er meerdere prullenbakken op een kamer aanwezig zijn, kies er dan toch voor om maar eentje te gebruiken. Iedere vuilniszak wordt namelijk vervangen los van de hoeveelheid afval dat erin zit.
  3. Wanneer handdoeken ook maar een beetje verplaatst of verhangen zijn, worden ze verschoond. De huishouding kan geen risico nemen als er een kans bestaat dat ze gebruikt zijn. Er zijn ook hotels die alleen handdoeken verschonen die op de grond liggen, maar lang niet alle hotels doen dat. Vind je dat je handdoek wel gebruikt is, maar prima nog een dag gebruikt kan worden? Je kunt ook altijd nog een briefje voor het personeel achterlaten.

Josien Feitsma (1996) studeert Journalistiek op Hogeschool Windesheim. Voor haar opleiding schrijft ze voor CampusOnline en is ze in het programma Luchradio te horen dat vanaf de campus wordt uitgezonden. Ze schrijft ook op haar eigen blog.