Trein op "batterijen". Foto: still uit youtube video

Trein op “batterijen”. Foto: still uit youtube video

(Gastbijdrage door Anniek Sienot). Goederentreinen op accu’s hadden ze al, maar nu willen de Engelsen ook passagiers vervoeren in dergelijke toestellen. Afgelopen week stapten de eerste reizigers in een zogenaamde IPEMU (Independently Powered Electric Multiple Unit). In een vijfweekse proefperiode rijdt de trein van Harwich naar stations in de provincie Essex.

Lees ook: Geld besparen met elektrisch rijden

Stille en schone treinen op accu’s

Vorig jaar werden tests uitgevoerd met een prototype op testbanen in Derby en Leicestershire. Deze waren succesvol, zodat de trein nu in de praktijk wordt getest.

Een passagierstrein op accu’s veroorzaakt geen geluidsoverlast of smerige uitstoot van dieselmotoren. Maar volgens Rail Network is deze innovatie niet alleen goed voor het milieu, ook de kosten worden zo’n 20% lager in de komende vijf jaar. Als de proef slaagt, rijden er daarom binnenkort nog veel meer IPEMU’s rond in Engeland. Stuk voor stuk vervangen zij toestellen met vervuilende dieselmotoren.

“We zijn altijd op zoek naar manieren om de kosten voor de spoorwegen te verminderen en tegelijkertijd het vervoer te verduurzamen.” zegt de teamleider van de ingenieurs van Rail network, James Ambrose, “Met dit project willen we ook weer een stap in de richting van beide doelen zetten.”

Stroom van 80.000 batterijen

De trein genereert stroom van de bovenleidingen en kan stukken rijden zonder elektriciteit via bedrading. Alleen experts zullen zien dat er onder het middelste treinstel lithium accu’s hangen, met hetzelfde vermogen als 80.000 batterijen die je bijvoorbeeld in een zaklamp stopt. Engelsen gebruiken het woord “batteries” voor zowel accu’s als batterijen. De trein wordt dan ook aangeprezen met de slogan “batteries included”, een grappige verwijzing naar gadgets en andere elektronische apparaten die ook op batterijen lopen.

Lees ook: Geen “lange-afstandsangst” meer voor elektrische auto’s dankzij lithium-zwavel accu’s

Treinen op accu’s bestaan eigenlijk al een eeuw, maar ze zijn nog nooit gebruikt om passagiers te vervoeren. In de Eerste Wereldoorlog werden dergelijke locomotieven al gebruikt om wapenmunitie te verplaatsen. De stoomtrein werd vermeden vanwege het lawaai.

De London Underground heeft nog steeds een groep treinen op accu’s die gebruikt worden wanneer de stroom is uitgeschakeld voor spooronderhoud.

Anniek Sienot (12) is de jongste hetkanWeller van onze redactie. Ze houdt van inspirerende verhalen. Daarom schrijft ze over ideeën en mensen voor een duurzame wereld.

Bron: The Guardian, Independent