Plastic soep door wassen synthetische kleding. Foto: m22, Flickr

Sommige dingen kun je maar beter niet wassen… Foto: m22, Flickr

Leuk zo’n kekke en goedkope sjaal van acryl of een lekker warme fleece trui. Maar wist je dat acryl, nylon en andere synthetische stoffen eigenlijk gewoon plastic zijn? En bij elke wasbeurt verdwijnen er miljoenen plastic vezeltjes via je wasmachine het riool in. Uiteindelijk draagt kleding op die manier flink bij aan de plastic soep in de oceaan.

Donderdag vroeg de Plastic Soup Foundation met een symposium aandacht voor dit probleem. Volgens de Plastic Soup Foundation dragen “kleding en wasmachines samen wellicht het meeste bij tot de beruchte plastic soep in de oceanen. Nieuw onderzoek wijst uit dat per wasbeurt miljoenen piepkleine synthetische vezels in het waswater vrijkomen. Vezels die uiteindelijk via de voedselketen weer op je eigen bord belanden.”

Het goede nieuws is dat er een filter ontwikkeld wordt om deze deeltjes tegen te houden. Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, is in gesprek met C&A over het ontwikkelen van een extern filter, waarvan een Canadese ingenieur het prototype ontwikkelde. Dit zei ze in een uitzending van Radio 1 (EO, Dit is de Dag, 21 januari). Zulke filters, die in de afvoerslang van elke wasmachine kunnen worden ingebouwd, zijn in staat zelfs heel kleine plastic vezels tegen te houden.

Ook de Nederlandse vereniging van witgoedfabrikanten is een voorstander van het filter. Jeroen de Roos, voorzitter van de vereniging, zei in dezelfde uitzending dat hij wil dat de Europese vereniging van witgoedfabrikanten zich maakt om dit filter te installeren.

Bron: Plastic Soup Foundation. De uitzending van Dit is de Dag is hier te beluisteren

Lees ook:

Plasticvervuiling: 13 schokkende feiten