Muesli uit de winkel zit meestal verpakt in plastic en ook vaak daar omheen nog een kartonnen verpakking. Om te kunnen genieten van (krokante) muesli zonder dat ik afval produceer, maak ik het tegenwoordig zelf.

Ik haal de ingrediënten in huis met zo min mogelijk verpakking. Havermout bijvoorbeeld koop ik in een grote zak van 5 kilo en rozijnen en nootjes koop ik onverpakt op de markt. Als je alle ingrediënten in huis hebt is zelf muesli maken geen enkel probleem meer.

Lees nog veel meer DIY tips voor een leven met minder afval in ons Dossier Consuminderen

Recept voor zelfgemaakte krokante muesli

230 gram havermout
50 gram suiker
2 eetl water
2 eetl zonnebloemolie of kokosolie
evt. 100 gram zaden en/of noten
evt. 50 gram rozijnen

In een pannetje de suiker en het water aan de kook brengen. Als de suiker is opgelost en het mengsel kookt, haal je het pannetje van het vuur. Voeg de olie toe aan het suikermengsel (kokosolie even laten smelten). Doe de havermout in een grote kom met evt. de zaden en/of noten. Roer de hete siroop door de havermout heen tot het goed is gemengd. Schep de muesli op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak het 15 min. in een voorverwarmde oven op 160 gr C. Roer de muesli om en laat het nog 10 min. bakken. Laat het afkoelen en voeg evt. rozijnen toe. Bewaar het in een pot die goed afsluit.

Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily Lowe haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met 5 personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is het nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina “Leven Zonder Afval”.