Robert Kennedy JrRobert F. Kennedy Jr. komt begin maart naar ons land. Het positief ingestelde tijdschrift The Optimist haalt de zoon van de in 1968 vermoorde presidentskandidaat naar Nederland. De Amerikaanse advocaat en milieuactivist zal spreken tijdens het duurzaamheidsevent ‘A Contract with our Future’ in Amersfoort.

Robert F. Kennedy Jr. is zeker niet iemand die alleen meelift op de familienaam. Net als zijn vader is hij advocaat en in die hoedanigheid maakte de neef van JFK naam door de Hudson rivier in de VS “schoon the procederen”, door alle vervuilende industrieën op basis van bestaande regelgeving te dwingen hun afvalwater te zuiveren. Kennedy gebruikt het recht voor het verwezenlijken van een schone, gezonde, duurzame en rechtvaardige samenleving. Bedrijven en burgers overal in de wereld volgen zijn voorbeeld. In 1999 riep TIME Kennedy uit tot ‘Hero for the Planet’.

Wil je deze inspirerende man ontmoeten? hetkanWel geeft je €50,- korting voor het event ‘A contract with our future’ (normaal €350,-, via hetkanWel €300,-):

Kortingscode: RFKhetkanwel
1. Ga naar website www.theoptimist.nl/rfk
2. Klik op button ‘aanmelden’.
3. Klik op ‘aanbiedingscode opgeven’ onder in vak over Ticketinformatie.
4. Geef de kortingscode in en klik op ‘Toepassen’; het bedrag wijzigt in het nieuwe bedrag.
5. Klik op ‘Bestel nu’ en geef de gegevens in.

Verandering begint met nieuwe regels
Het recht zegeviert. Het recht leidt. Het recht is een route naar de toekomst die we wensen. Dat is het uitgangspunt van RFK. Hij heeft laten zien hoe dat moet en inspireert om overal ter wereld zijn voorbeeld te volgen. Verandering is dichterbij dan je denkt. Playing by the rules krijgt een hele andere betekenis tijdens deze middag met Robert Kennedy jr.

Jan Peter Balkenende en Marjan Minnesma
Andere sprekers op deze middag zijn oud-premier Jan-Peter Balkenende en Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda. Zij zullen hem van repliek dienen en met hem in discussie gaan. Centraal staat de vraag of we met nieuwe, betere regels de natuur kunnen herstellen en de samenleving gezonder kunnen maken.

Marjan Minnesma

Marjan Minnesma

Als geen ander weet Marjan Minnesma wat ervoor nodig is om onze samenleving te ‘kantelen’. Ze is als oprichtster en directeur van Urgenda een van de invloedrijkste Nederlandse voortrekkers op het gebied van duurzaamheid. Met veel lef, kennis van zaken en een groot netwerk weet zij voortgang te boeken waar anderen spaak lopen. Zo was ze het brein achter de actie ‘Wij willen zon’. Ze kocht op eigen risico 50.000 zonnepanelen en wist die binnen 5 maanden tijd weer te verkopen aan bedrijven, particulieren en overheidsorganisaties. Vorig jaar maakte ze furore door met Urgenda een dagvaarding tegen de staat in te dienen. Daarin vraagt ze de rechter vraagt om de staat te verplichten beter beleid te maken om klimaatverandering tegen te gaan. Deze zaak loopt nog, en zal in 2015 voorkomen bij de rechter. Minnesma studeerde bedrijfskunde, recht en filosofie, en werkte eerder onder meer als campagneleider voor GreenPeace. Maar het actievoeren heeft ze achter zich gelaten, naar eigen zeggen. Ze stond meerdere jaren op nummer 1 in de Trouw Duurzame top 100, en zei in een interview ter gelegenheid daarvan: ‘Ik ben geen vechter. Ik probeer niet ten koste van alles de top te bereiken. Ik ben een verbinder, een verleider. Ik krijg mensen mee door met ze in gesprek te gaan. Laten we anderen meesleuren in ons onstuitbaar enthousiasme.’

Jan Peter Balkenende

Jan Peter Balkenende

Jan Peter Balkenende behoeft voor weinig Nederlanders nog een introductie. Hij was van juli 2002 tot 14 oktober 2010 minister-president. Maar dat hij zich tegenwoordig veel bezighoudt met duurzaamheid in het bedrijfsleven is niet iedereen bekend. Na zijn politieke loopbaan ging hij zijn groene ambities achterna, die hij op verschillende manieren invult. Als partner bij Ernst & Young Nederland houdt hij zich onder meer bezig met Corporate Responsibility, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam bekleedt hij het hoogleraarschap Governance, Institutions & Internationalisation. Daarnaast is hij trekker van de Dutch Sustainable Growth Coalition, een samenwerkingsverband van multinationals die zich gaan inzetten voor duurzame groei. Daarover zei hij onlangs in het EO-programma Dit is de dag: ‘Ik geloof wel degelijk dat het kan, duurzame groei. Vroeger was groei en milieu een probleem, maar nu hebben we bijvoorbeeld een bedrijf als Unilever dat als streven heeft de omzet te verdubbelen en tegelijkertijd de ‘carbon footprint’ te halveren. Het is mogelijk om te renderen door te kiezen voor duurzaamheid.’

Wil je deze inspirerende mensen ontmoeten? hetkanWel geeft je €50,- korting voor het event ‘A contract with our future’ (normaal €350,-, via hetkanWel €300,-):

Kortingscode: RFKhetkanwel
1. Ga naar website www.theoptimist.nl/rfk
2. Klik op button ‘aanmelden’.
3. Klik op ‘aanbiedingscode opgeven’ onder in vak over Ticketinformatie.
4. geef de kortingscode in en klik op ‘Toepassen’; het bedrag wijzigt in het nieuwe bedrag.
5. Klik op ‘Bestel nu’ en geef de gegevens in.