Copyright: iStock.com/pagadesign

Copyright: iStock.com/pagadesign

Aangezien steeds meer mensen hun aankopen via het internet doen, wordt de impact die webshops kunnen hebben op het milieu steeds groter. Dat maakt het des te belangrijker goed na te denken voor je iets online bestelt, en bij welke website.

De milieu-impact van online shoppen

Is online shoppen eigenlijk wel zo’n milieubewuste keuze? Dat blijkt tegen te vallen.

Hoewel er op het eerste gezicht milieuvoordelen lijken te zitten aan online shopping, er hoeven bijvoorbeeld geen fysieke winkels warm gehouden te worden, overtreffen de nadelen veruit de voordelen. De twee grootste milieunadelen worden gecreëerd door extra verpakking en extra vervoer.

  • Verpakkingslast: daar waar een paar schoenen normaal op een pallet vervoerd kan worden in grote hoeveelheid, wordt bij online winkelen elke schoenendoos apart verpakt in een kartonnen doos met een dubbele laag bubbeltjesplastic ter bescherming. Die extra bergen karton en plastic tikken flink aan.
  • Vervoer: de gemiddelde Nederlander, en zeker de milieubewuste, neemt de fiets naar de schoenenwinkel. Als mensen met de auto komen, parkeren ze die aan de rand van de stad en bezoeken dan te voet verschillende winkels. Voor een op internet besteld pakje daarentegen komt een bestelbusje elk pakje apart leveren. Voor u is dat erg comfortabel en makkelijk, voor het milieu echter wat minder.

Bovendien moeten ook de energievretende dataservers en de hoasting niet vergeten worden. Deze faciliteiten verbruiken enorm veel stroom, en zijn daardoor een flinke last voor het milieu. Online winkelen is momenteel helaas niet bepaald duurzaam te noemen.

Goede initiatieven

Niet direct een opbeurend verhaal voor de groene harten onder ons. Moeten we dan maar helemaal niet meer online shoppen? Hoewel dat een vrij extreme mogelijkheid is, bestaan er gelukkig ook hoopvolle initiatieven.

Het milieu, ecologie, duurzaamheid,… steeds meer mensen vinden deze zaken belangrijk voor onze maatschappij. Dat is natuurlijk erg goed, want daardoor komen er steeds meer keurmerken voor milieuvriendelijke producten en mensen maken doelbewuster de keuze om zulke producten boven anderen te verkiezen. Milieuvriendelijk online shoppen lijkt momenteel nog een beetje op de achtergrond te staan.

Gelukkig hebben we het dan niet over webwinkels die „enkele“ milieuvriendelijke producten in hun arsenaal hebben, want die vinden we gelukkig steeds meer terug. Nee, we spreken hier over webwinkels die ernaar streven hun hele keten milieuvriendelijker te maken. Er zijn zelfs al enkele hele goede initiatieven te noemen.

Een aantal webshops voor lokaal geproduceerde producten heeft bijvoorbeeld besloten hun klanten enkel nog per (bak)fiets te bedienen. Op die manier kan men een heel groot deel van de milieukosten, veroorzaakt door het vele vervoer per auto, wegsnijden. Dit soort initiatieven zijn nog heel klein en staan nog in de kinderschoenen, maar geven desalniettemin een positief sein.

Ook zijn er steeds vaker online winkels die in de milieuprijzen vallen. Merken zoals Etnies, vertegenwoordigd op talrijke webwinkels, met hun Buy a Shoe, Plant a Tree –project, ontvingen een belangrijke prijs: de Australian Surf Industry Environment Award om hun herbebossingsinitiatief te belonen. Met meer dan 200.000 nieuw aangeplante bomen hebben ze geholpen in slechte staat verkerende regenwouden te herbossen. Dit mag men heus een goede prestatie noemen voor een online winkel.

Naast deze „algemene“ milieuprijzen (d.w.z. niet per se enkel op webshops gericht), ontstaan er sinds kort ook prijzen voor „groene“ webshops. Voor webwinkels, die natuurlijk graag willen aantonen wat ze concreet kunnen doen of hebben gedaan om milieuvriendelijker te worden, wordt het zo eenvoudiger een echt duurzame winkel te worden. Een goede zaak, want met groenere shops en gegeerde prijzen wordt het overzicht over wat nou echt een goede groene keuze is, steeds beter.