Je zou denken dat tegenwoordig alle schoonmaakmiddelen uit de supermarkt onmisbaar zijn voor het huishouden, maar niets is minder waar! Mijn huis houd ik schoon met enkel azijn, soda (schoonmaaksoda en baking soda) en zeep. Waar in mijn keukenkastje eerst heel veel flessen stonden (schuurmiddel, dikbleek, allesreiniger, glassex, anti-kalk / vet en ga maar door) is nu ruimte overgebleven voor andere dingen. Heel fijn en overzichtelijk om met zo weinig schoonmaakmiddelen het huishouden te doen, het scheelt veel afval in plastic flessen en het is niet chemisch. Zelf allesreiniger maken is heel makkelijk!

Azijn ontkalkt, ontvet en doodt bacteriën, dus ideaal voor de dagelijkse schoonmaak in huis. Verder verdrijft het nare luchtjes, het is milieuvriendelijk en ook nog eens goedkoop om aan te schaffen. Ik gebruik steeds dezelfde spuitfles waar ooit een ander schoonmaakmiddel in heeft gezeten en met deze allesreiniger wordt het aanrecht, gasfornuis, tafel, wasbak, kinderstoel, spiegels, ramen en nog veel meer weer stralend schoon!

zelf allesreiniger maken

Recept: zelf allesreiniger maken

Ingrediënten:

  • 125 ml natuurazijn
  • 500 ml water
  • spuitfles

Meng de natuurazijn met het water in een spuitfles en klaar! Gebruik de allesreiniger door een beetje op de schoon te maken plek te spuiten en wrijf het schoon met een doekje.

Heb jij tips voor zelf allesreiniger maken? Laat het ons weten in een reactie.

Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily Lowe haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met 5 personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is het nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina.