Foto: Opgeweckt Noord

Foto: Opgeweckt Noord

Verpakkingsvrije winkels veroveren Europa. Na successen in Duitsland en België krijgt Nederland eind april / begin mei ook haar eerste verpakkingsvrije winkel. Vanuit de consument is er vraag naar winkels die bewust omgaan met het gebruik van verpakkingsmaterialen. Verpakkingsvrij verkopen brengt echter ook vragen met zich mee. Hoe zit het nu bijvoorbeeld met de hygiëne en informatie die normaal gesproken op de verpakking van een product staat? Onze redacteur Voeding was nieuwsgierig en vroeg het allemaal aan Dorothea Piek, mede-oprichtster van Opgeweckt Noord, de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland. 

Hoe kom je erbij een verpakkingsvrije winkel te beginnen?

“Ooit was ik veertig kilo zwaarder. Ik voelde me niet alleen zwaar maar ook ongezond en alles behalve fit. Het roer moest om en dat heb ik ook gedaan. Ik ben meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Daarnaast vind ik het belangrijk iets toe te voegen aan de maatschappij. De tijd van grote geld, de macht en de status is voorbij. We moeten onszelf afvragen of, als we zo door blijven leven, het wel goed komt met de planeet. Vanuit die gedachte ben ik samen met mijn partner Tonny, die er al jaren van droomde een eigen winkel te beginnen, plannen uit gaan werken voor een verpakkingsvrije winkel.”

Dorothea Piek en onze redacteur Voeding Sandra Ronde

Dorothea Piek en onze redacteur Voeding Sandra Ronde

“De verpakkingsvrije winkel is niet slechts een supermarkt. Het wordt een kenniscentrum op het gebied van een gezonde levensstijl. Hier hoort niet alleen de verkoop van verpakkingsvrije, biologische, regionale producten bij maar ook een restaurant, workshops en flexwerkplekken. Je kunt meer te weten komen over gezond eten door bijvoorbeeld een workshop ‘gezond ontbijten en lunchen’ of een workshop ‘sport en (gezonde) voeding’ te volgen. Daarnaast gaat ontbijten of lunchen in het restaurant voedselverspilling tegen doordat hetgeen wat in de winkel tegen de houdbaarheidsdatum aan loopt, gebruikt wordt in de keuken van het restaurant. Op deze manier creëren we een ontmoetingscentrum waar zowel plek is voor het opdoen van kennis over een duurzaam en gezond voedingspatroon als waar duurzame en gezonde voedingsmiddelen ook daadwerkelijk gekocht kunnen worden.”

Wat voor voedingsproducten bieden jullie aan?

“Elk product dat in onze schappen ligt, moet in ieder geval verpakkingsvrij zijn en ofwel regionaal geproduceerd worden ofwel biologisch gecertificeerd zijn. Idealiter voldoet het product natuurlijk aan alle drie de eigenschappen.”

Hoe bieden jullie de producten aan?

“Droogwaren, zoals meel en musli, kunnen worden getapt. Groente en fruit wordt verpakkingsvrij in de schappen gelegd. Ook voor brood en kaas geldt dat de consument zijn of haar eigen verpakking meeneemt. Melk verkopen we ook via een tap. Het overige zuivel gaat in flessen waar statiegeld op zit. De rest van het assortiment, jams, chocolade en sauzen bijvoorbeeld, gaat in weckpotten. Mocht de klant onverhoopt geen weckpotten of andere verpakkingen bij zich hebben, dan beschikken we over extra verpakkingsmaterialen en weckpotten. Het is echter niet de bedoeling dat telkens nieuwe verpakkingsmaterialen worden gekocht. Vandaar dat deze worden aangeboden op basis van het statiegeldprincipe. Daarnaast moet niet vergeten worden dat we ook van onze leveranciers verwachten dat ze de producten verpakkingsvrij of in ieder geval in natuurlijke stoffen aanleveren. Plastic gaat er niet via de voordeur uit maar komt er ook zeker niet via de achterdeur in.”

Fullscreen capture 222015 35503 PM.bmp

Hoe zit het met de verkoop van vlees en vis?

“Vlees en vis zit op het moment nog niet in ons assortiment maar wordt wellicht later toegevoegd. Dan moeten we echter wel een manier vinden om het hygiënisch en verpakkingsvrij te kunnen aanbieden.”

Denk je dat klanten er zin in hebben telkens weer met zware weckpotten naar jullie winkel te sjouwen?

“Ja. En zo niet, dan mogen ze ook gerust lichtere plastic bakjes van huis meenemen. Dat is nog altijd vele malen milieuvriendelijker dan het gebruik van honderden wegwerp plastic zakjes per huishouden per jaar. We werken vanuit het principe ‘geen verpakkingen verbruiken, verpakkingen verminderen, verpakkingen recyclen’. We proberen dus ten eerste geen verpakkingen te gebruiken. Is dat niet mogelijk dan verminderen we het aantal verpakkingen zoveel mogelijk. Het geen dat overblijft proberen we te recyclen.”

Hoe hou je alles verpakkingsvrij én hygiënisch?

“Doordat we met melk- en droogwaartappen werken komt de hygiëne niet in het geding. Voor de rest verkopen we alles net zo als dat de marktkoopman dat op de markt doet. Het enige verschil is dat wij onze klanten vragen de verpakkingen zelf mee te nemen.”

Heb je geen labels nodig?

“Nee. De houdbaarheidsdatum, de ingrediënten en de prijs en herkomst van de producten staan op krijtbordjes naast de producten vermeld. Zo weet de consument altijd waar hij of zij aan toe is. Mochten er nog vragen zijn, dan kunnen ze uiteraard bij het personeel terecht.”

Als laatste, wat wil je bereiken met Opgeweckt Noord?

“Mijn belangrijkste doel is een platform te bieden voor de consumenten die, net als ik, zich niet thuis voelen bij de reguliere supermarkten maar ook niet zo zijn dat ze al hun boodschappen bij de Ekoplaza en de Marqt doen. Tussen die twee uitersten zit namelijk nog een groot gat. Enerzijds is de consument op zoek naar voedsel dat traceerbaar is. De supermarkt biedt dit vaak niet. Anderzijds denken helaas veel mensen nog dat biologisch eten gelijk staat aan de hele dag linzensoep eten. Dat is natuurlijk ook niet het geval. Met Opgeweckt Noord wil ik juist die kloof dichten en een alternatief bieden voor mensen die niet compleet donkergroen zijn maar wel liever goed en gezond willen eten in plaats van veel en vet.”

Opgeweckt Noord opent eind april / begin mei haar deuren aan de A-straat in Groningen.