Stella in actie. Foto: Solar Team Eindhoven, Flickr

Stella in actie. Foto: Solar Team Eindhoven, Flickr

De Nederlandse zonneauto Stella laat Apple, ESA, Elon Musk en bitcoin achter zich.

Studenten van de TU Eindhoven presenteerden eind 2013 de Stella, een gezinsauto die op zonnepanelen kan rijden. De auto maakt zoveel indruk dat het team uit Eindhoven donderdag de Crunchie Award in de categorie “Best Achievement in Technology” won. En dat is een behoorlijke prestatie als je bedenkt wie de concurrenten waren: Apple Pay, het nieuwe betaalsysteem van Apple, de Rosetta missie van ESA die voor het eerst in de geschiedenis een satelliet op een komeet wist te landen, de Space X Lateral Booster van Elon Musk (bekend van de Tesla auto’s), en de Blockchain, het systeem dat bitcoin mogelijk maakt.

De winnaars zijn natuurlijk flink in hun nopjes: “Door de concurrentie voelde we ons als David tegen Goliath. Dat we de award hebben mogen ontvangen betekent dat we erkend worden tussen giganten en dat er potentie zit in het gebruik van zonne-energie voor transport”, aldus Tom Selten van het Solar Team Eindhoven.

Het dak van Stella is volgebouwd met zonnepanelen. Met de panelen kan het zeker 10 maanden per jaar meer stroom opwekken dan de auto verbruikt. De auto zou een actieradius van 600 km hebben, en is ontwikkeld door een twintigtal enthousiaste studenten van de TU Eindhoven. Het team hoopt dat de auto ergens eind dit decennium op de markt zal komen.

De Crunchies worden georganiseerd door Techchrunch en Venturebeat, twee grote Amerikaanse technologiesites en worden volgens de Nederlandse techsite Tweakers beschouwd als “technologie-oscars”.

Bron: Solarteam Eindhoven