[author_bio]

Cappuccino, espresso, latte machiatto, carajillo, sinds de mens koffiebonen ontdekte is hij verslaafd aan koffie. Het zwarte goedje dat ons de cafeïneboost geeft waarmee wij de dag weer aankunnen. Voor de koffiedrinker lijkt er op zo’n moment niets belangrijker te zijn dan een lekker bakkie pleur in zijn favoriete koffietentje, en dan natuurlijk het liefst gebrouwen van fair trade bonen. Maar wist je dat wij van de koffieboon slechts 0,2 procent consumeren en er dus 99,8 procent achterblijft? Koffiedrab dat anno 2014 niet zomaar meer als afval wordt beschouwd maar waar overal in de wereld nieuwe producten uit ontstaan. Op mijn reis ben ik de volgende toepassingen tegengekomen.

Lees ook: De wonderbaarlijke eigenschappen van koffiedik

Kleding van koffie

De koffieboon bevat niet alleen bijzonder smaakvolle moleculen maar ook vezels die zich graag binden aan andere vezels, bijvoorbeeld die van plastic, zodat deze koffievezels geschikt zijn voor textieltoepassingen. Deze bijzondere ontdekking deed ik tijdens mijn bezoek aan het Taiwanese textielbedrijf Singtex Industrial. Dit familiebedrijf weet uit koffiedrab en PET-afval garen te weven. Schoenen, jassen, tassen, alles is mogelijk wat betreft koffiekleding. Wereldwijd nemen kledinglabels als Timberlandinmiddels garen af van Singtex en verwerken ze het in hun kleding en schoenen. Het Franse voetbal team op het WK 2014 speelde bijvoorbeeld in shirts van koffie.

Een Timberland-tas, schoenen, sneakers en overhemden, allemaal gemaakt uit koffiedrab. Foto: Alexander Prinsen

Een Timberland-tas, schoenen, sneakers en overhemden, allemaal gemaakt uit koffiedrab. Foto: Alexander Prinsen

Het voordeel van koffiegeïnjecteerd textiel is dat het bepaalde voordelen van de koffievezels meekrijgt, bijvoorbeeld UV-bescherming, de afvoer van lichaamsvocht en het verdrijven van geurtjes. Kijk dus straks niet raar op als je met je pak gemaakt van koffievezels eindelijk zonder gevaar door de regen kan lopen.  Daarnaast is het zo dat de producten koffie en plastic hun waarde behouden door recycling. In plaats van het koffie- en plasticafval te verbranden of op de vuilstort te gebruiken, heeft Singtex nu een bedrijfsmodel ontwikkeld waarbij deze afvalstromen van de stad benut kunnen worden.

Op  de foto met Singtex-eigenaar Jason Chen en zijn marketingteam. Let op de koffievoetbalshirts op de achtergrond. Foto: Alexander Prinsen

Op de foto met Singtex-eigenaar Jason Chen en zijn marketingteam. Let op de koffievoetbalshirts op de achtergrond. Foto: Alexander Prinsen

Koffieshampoo en geurverdrijver

En het houdt niet op met de toepassingen van koffiebonen. Wanneer je deze perst stroomt er olie uit. Het bedrijf Oright, ook uit Taiwan (het land heeft recycling tot economisch speerpunt gemaakt en is daarmee leidend in de wereld), gebruikt deze koffieolie, deze weer aangeleverd krijgt van Singtex , in haar shampoo en zeep. Het is circulaire economie in optima forma.

Daarnaast is er de klassieker: koffiedrab als geurverdrijver. Men legge een volle, gebruikte filter in de koelkast en weg gaat vanzelf die zure geur van bedorven melk. Maar Sprayable, een startup uit Amerika gaat nog een stap verder. Zij komen met koffiedeodorant. Om je huid die dagelijkse cafeïneboost te geven!

Lees ook: Je eigen oesterzwammen op koffiedik kweken

Koffiezwammen

Door haar biologische samenstelling kan koffiedrab fungeren als een ideale schimmel. Steeds meer jonge ondernemers in Europa zijn daarom bezig met het kweken van zwammen op koffieafval, om zo meer uit dit afval te halen dan het simpelweg te verbranden. Een inspirerend voorbeeld daarvan is het Nederlandse Rotterzwam. Twee jaar geleden begon deze onderneming met het kweken van zwammen in het leegstaande Tropicana-zwembad in Rotterdam. Na een lang leerproces hebben zij het wonderbaarlijke voor elkaar gekregen door hun koffiedrab honderd procent recyclebaar te maken. Of het nu omgezet wordt in eetbare oesterzwammen, enzymen of compostmiddel, het natuurlijke koffieafval is verdwenen. Het enige wat men bij Rotterzwam nu nog overhoudt zijn de plastic zakken en gebruiksmiddelen voor de kweek. Door dit succes schieten de koffiezwamkwekerijen in Nederland (Amsterdam, Groningen, Amersfoort, Rotterdam, Den Haag, Bergen op Zoom) inmiddels als paddenstoelen uit de grond.

Siemen Cox en Mark Slegers van Rotterzwam met hun koffiezwammen. Foto: Roterzwam

Siemen Cox en Mark Slegers van Rotterzwam met hun koffiezwammen. Foto: Roterzwam

Leermoment

Het is uitdagend om aan den lijve te ervaren hoe snel de wereld aan het veranderen is. Ik zie hoe ondernemers met een nieuwe mindset naar de oude economie kunnen kijken. Dat een textielbedrijf als Singtex koffiedrab op een compleet andere manier benaderd en er zo een compleet nieuw product uit weet te halen.

Wat dat betreft denk ik dat wij aan de vooravond van een revolutie staan. In Taiwan, waar men recycling dus echt naar een hoger plan lijkt te tillen, zijn er gesprekken met de koffieboeren om naast hun plantages fabrieken neer te zetten. Zodat lokale boeren niet alleen hun fair trade-koffie kunnen oogsten maar ook in staat zijn om hun koffieafval aan te leveren voor kleding, shampoo, voedsel, enz. Dat de boeren opeens zelf kunnen bepalen wat ze met hun koffie gaan doen en de echte potentie ervan kunnen benutten; van schaarste naar overvloed voor de boeren.

En dat koffiebonen zo een veel waardevoller product worden waar we niet slechts 0,2 procent van gebruiken. Dat er meteen oplossing is voor de plastic afvalbergen. Dat er door de nieuwe koffietoepassingen nieuwe cashflows kunnen ontstaan. En dat wanneer je naar jouw favoriete koffietentje gaat en je hier behalve je bakkie pleur je ook opeens kunt kopen deo, sneakers, jassen en ga zo maar door.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Ygenwijs