Foto: Moestuincoach

De oogst uit een Moesie tuintje. Foto: Moestuincoach

Na vier succesvolle seizoenen met zo’n 1.000 kilo oogst in bijna 2.500 Moesie-tuintjes in Nederland, gaat het project van Moesie de MoestuinCoach in april 2015 opnieuw van start. Het project richt zich met name op kinderen t/m 12 jaar die in hun eigen tuin of balkon begeleid worden met moestuinieren, van zaaien tot oogsten.

Groententuin leert kinderen over oorsprong van ons eten

Initiatiefnemer Petra Kaak van kenniscentrum De Cruydthof: “doelstelling van dit project is om kinderen op een toegankelijke wijze te leren hoe groenten en kruiden groeien en ze zelf te laten ervaren hoe makkelijk moestuinieren is en hoe lekker het is om uit eigen tuin te eten.” Petra Kaak wil op deze wijze kinderen dichter bij de natuur brengen en hen laten zien waar ons eten vandaan komt. “Een prei in ringen of voorgesneden boerenkool in een plastic zak… dat is wat kinderen tegenwoordig zien van een groenteproduct. Zelfs menig volwassene weet niet hoe spruitjes groeien voordat deze los of verpakt in de winkel liggen”.

Sympathisanten als het biologische merk Bio+ en het plantaardige Alpro dragen dit project zonder winstoogmerk een warm hart toe.

Voor kinderen en volwassenen

Behalve kinderen kunnen ook volwassenen meedoen. De instructies zijn bovendien zodanig beschreven dat kinderen vanaf 9 jaar het programma zelfstandig kunnen volgen. Ook scholen en kinderdagverblijven en BSO’s kunnen meedoen. Kennis van moestuinieren is niet nodig want leerkrachten, pedagogisch medewerkers en crèche-leid(st)ers worden door Moesie begeleid van zaaien tot oogsten.

De ingrediënten van de mini- en maxi-moestuin

Iedereen met weinig ruimte in de tuin of alleen een balkon kan meedoen met de mini-moestuin. Hiervoor is slechts 1m2 grond nodig en het kan zelfs in potten. Dit is de inhoud van een mini-moestuin: basilicum, peterselie, tijm, bieslook, radijs, sla, kerstomaat, bosui, wortels en doperwten.

Daarnaast begeleidt Moesie ook het kweken van groenten in een grotere moestuin, de zogenoemde maxi-moestuin (5 tot 10 m2). Hierin worden groenten gekweekt die meer ruimte nodig hebben en ook wintergroenten. In de maxi-tuin wordt dit jaar gekweekt: roma, tomaat, courgette, wilde rucola, radijs en knoflookbieslook (ook wel Chinese bieslook genoemd), de wintergroenten boerenkool en roodlof en bijzondere soorten als gele wortel, pastinaak en aardbeispinazie.

Wat kost het?

Deelname kost € 27,50 per mini- of maxi-tuin. De deelnemers krijgen hiervoor 10 soorten zaden voor groenten en kruiden per post toegestuurd. Vervolgens ontvangen ze vanaf 1 april wekelijks alle tuininstructies via de e-mail. Regelmatig wordt er nog extra informatie toegevoegd zoals hoe maak ik een regenmeter, het belang van bijen en vlinders in de tuin of hoe maak ik een insectenhotel. In oogst-tijd worden er recepten meegestuurd. Zo gaan de kinderen zelf met de geoogste groenten in de keuken aan de slag om een lekker en gezond tussendoortje of maaltijd te bereiden.

Kinderen met een moestuin eten meer groenten

Een moestuin is niet alleen erg leuk, maar ook leerzaam en vooral erg lekker. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met een eigen moestuin meer groenten eten dan kinderen zonder een moestuin (bron: Britse krant The Times). De kinderen gingen van een gemiddelde van 1,9 stuks groenten en fruit per dag naar 4,5. Dit is in lijn met de ervaringen van de ouders die tot nu toe hebben meegedaan met het Moesie project.

Bron: Moestuincoach.nl