meringue

Meringue. Foto: Annie Mole. Bron Flickr. No changes made.

Op zoek naar de mooiste anti-food waste recepten kom ik deze week bij: meringue. Dit klassieke Franse dessert klinkt heel chique en stiekem is het dat ook. Meringue werd vroeger uitsluitend voor hele luxe evenementen gemaakt. Alleen is de kans zeer aanzienlijk dat men meringue (in Nederlands ook wel beter bekend als schuimpjes) uitgevonden heeft door leftover eiwit. Ook vroeger scheidde mensen wel eens een ei en dan zaten zij ook met het eiwit of het eigeel. Vandaag belicht ik dit mooie klassieke recept om eiwit te verwerken tot meringue. Het mooie aan dit recept is dat je er ook nog andere producten aan kan toevoegen. Zodoende maak ik meringue met sinaasappel- en citroenrasp. Deze producten had ik over van een workshop ‘waste watching’ eerder in de week. Kortom, een handig recept om lekker te genieten van je leftovers.

Eigengemaakte meringue:

Het is super simpel zoals altijd. Je hebt ongeveer het eiwit nodig van twee eieren. Klop dit met een garde stijf en voeg al kloppende een beetje suiker toe. Dit zal ik wel aanraden, want puur het eiwit alleen is niet bijzonder lekker. Wanneer het eiwit helemaal stijf is geklopt spatel je de rasp van de citroenen en sinaasappels er door. Zorg ervoor dat je niet gaat kloppen, want dit ‘slaat’het eiwit dood. Pak vervolgens een bakplaat en vet deze in met olie of boter. Of pak gewoon een bakpapiertje. Lepel een beetje eiwit op de bakplaat totdat je al het eiwit dat je opgeklopt hebt uitgespateld hebt. Bak dit vervolgens voor 90 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius.

Zet de oven echt niet hoger, want dit laat het eiwit aanbranden. De bedoeling is om het eiwit heel langzaam te laten drogen. Dit maakt de meringue juist zo knapperig en luchtig.

Na 90 minuten ben je klaar en kun je genieten van je eigengemaakte schuimpjes/meringues! Succes!

[author_bio]