Zonnepanelen op de Euroborg. Foto: ZonnepanelenDelen

Zonnepanelen op de Euroborg. Foto: ZonnepanelenDelen

ZonnepanelenDelen is in korte tijd uitgegroeid tot het grootste Nederlandse crowdfundingplatform voor zonne-energie. Sinds de start heeft het platform met meer dan 1.000 leden al 900.000 euro aan crowdfunding opgehaald. Dankzij een kapitaalinjectie van een half miljoen euro door onder meer Stichting DOEN en ifund kan het platform nu versneld verder groeien.

Samen zonnepanelen delen

Burgers kunnen via ZonnepanelenDelen investeren zonne-energie. Dat kan al vanaf 25 euro en ook zonder zelf een geschikt dak te hebben. Op het platform stellen bedrijven en gemeenten hun lege daken en weilanden ter beschikking voor zonnepanelen.

De eerste projecten zijn inmiddels succesvol gefinancierd. Zo zijn er met hulp van crowdfunding 1.100 zonnepanelen op stadion Euroborg geïnstalleerd, worden een agrarische schuur en een middelbare school voorzien van een zonnedak en staat er op dit moment een project open van bijna 7.000 zonnepanelen langs de A16 bij Breda. Laatstgenoemde project ‘de ZonneWIJde’ is een burgerinitiatief van inwoners uit Breda.

Overigens gaan ook in andere steden stemmen op om zonneweides te installeren.

[adrotate banner=”35″]

Zonnepanelen financieren met crowdfunding

De nieuwe projecten zijn een toonbeeld van een brede beweging in Nederland waarin mensen samen werken om duurzame energieproductie te bevorderen. Oprichter van ZonnepanelenDelen Sven Pluut: “Er is een groeiend aantal burgers en gebouweigenaren die graag zonne-energie projecten willen realiseren. Ons platform helpt ze hierbij en organiseert de financiering via crowdfunding. Ook zorgen we gedurende de looptijd van een project voor de administratie en geven we de leden inzicht in de hoeveelheid opgewekte energie”.

De financiering is afkomstig van ifund, Stichting DOEN en een private investeerder.

Alexander van der Have, programmamanager van Stichting DOEN: “Wij investeren in Zonnepanelendelen, omdat zij ervoor zorgen dat duurzame energie voor iedereen toegankelijk wordt. Particulieren, maar ook burgers die samen een energiecoöperatie opzetten of pandbewoners die zich verenigen kunnen via het platform bijdragen aan de financiering en realisatie van lokale duurzame zonne-energie projecten. Juist de decentrale aanpak van het platform werkt goed.”

Let wel op: crowdfunding is een nieuwe vorm van financiering die veel voordelen, maar ook nadelen kent.