Uren wakker liggen, zonder resultaat eindeloos schaapjes tellen en met een duf hoofd op je werk verschijnen: slapeloosheid maakt het leven er niet leuker op. Op de lange termijn kunnen korte nachten ook nare effecten hebben: een grotere kans op hart- en vaatziekten, depressie, overgewicht, stemmingswisselingen en een kortere levensverwachting.

Gelukkig is hier veel aan te doen. Naast zelf aan de slag gaan voor een goede nachtrust, helpt dit eten je ook om weer lekker door te slapen:

1. Zeewier

Hogere levels van Omega-3 vetzuren zijn gelinkt aan een betere slaap. Tijdens een onderzoek waarin kinderen 16 weken lang 600 mg algen-supplementen kregen toegediend, bleek dat de kinderen beter sliepen en ’s nachts minder vaak wakker werden.

2. Walnoten

Walnoten zijn een goede bron van melatonine, hét slaaphormoon.

3. Bulgur en quinoa

Uit studies blijkt dat een tekort aan magnesium het moeilijker maakt om goed door te slapen. Een goede reden dus om vaker voor voedsel te kiezen dat rijk aan magnesium is, zoals bulgur en quinoa.

4. Amandelen

Ook ongelooflijk rijk aan magnesium zijn amandelen. Tip: maak voor een lunch of diner vol magnesium een lekkere quinoa salade met spinazie (dat ook veel magnesium bevat) en in stukjes gehakte amandelen.

5. Boerenkool

Een tekort aan calcium kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap komt. Voor meer calcium is er een betere optie dan het welbekende glaasje melk: boerenkool. Per calorie bevat deze supergroente namelijk meer calcium dan melk (toegegeven, dan kom je dus niet zo snel weg met even snel een paar blaadjes boerenkool kauwen ’s nachts, een lekkere grotere portie bij het diner of de lunch is eerder aan te raden).

6. Bananen

Eén van de belangrijkste vitaminen die je nodig hebt voor de aanmaak van melatonine is vitamine B-6, waar bananen een goede bron van zijn.

7. Kikkererwten

Ook kikkererwten bevatten veel vitamine B-6 en zijn dus ideaal om je te helpen goed in slaap te komen en uitgerust wakker te worden. Tip: combineer kikkererwten en boerenkool in een lekkere verwarmde salade voor een voedzaam en slaapverwekkend gerecht

8. Havermout

Nog een topper als het om eten vol Vitamine-B6 gaat: havermout. Lekker als ontbijt, maar ook als avondsnack met bijvoorbeeld wat (plantaardige) melk en stukjes appel die als fijne bonus heeft dat je er beter door slaapt. Eet havermout echter niet vlak voor je gaat slapen, maar uiterlijk twee uur voor bedtijd.

Bronnen: EatingWell, Harvard en TreeHugger