Timeboo bamboe horloges

Bamboe horloges van Timeboo

(Gesponsorde partnerblog). Ja hoor, ze zijn er al: horloges van bamboe. Mooi, stoer, tijdloos en duurzaam. Interessant is waarom je er nog niet van op de hoogte bent. Grote kans dat er ook snackbakjes in je keukenkastje staan op een bamboe houten plateau. Of dat je laatst bij vrienden gelopen bent over een bamboe vloer. Misschien draag je ongemerkt al sokken van bamboe en is het schoonmaakdoekje in je wasbak van bamboevezel. Het zou zomaar kunnen dat je dat niet in de gaten hebt. Want ook al is het niet zo zichtbaar, bamboe als grondstof is aan een opmars bezig. En dat is maar goed ook!

Er zijn maar weinig grondstoffen die zoveel veelzijdige toepassingen kennen als bamboe. De vezel is hard en stevig en groeit ontzettend snel. Iedereen met een beetje tuinervaring weet: bamboe in je tuin gaat niet meer weg, het woekert en vertakt. Vervelend voor je tuin, maar goed nieuws bij gebruik als grondstof. Planten die woekeren en weinig voeding behoeven zijn een vrijwel onuitputtelijke bron. Bamboe behoeft geen (kunst)mest, weinig water en is in korte tijd oogstklaar. Daar kan geen boom of ander gewas tegenop.

Bamboe is een duurzaam alternatief

Waarom dan toch reserves als het om bamboe gaat, zeker bamboetextiel? De katoenindustrie schreeuwt dat bamboe helemaal niet eco is; om bamboe houtpulp te transformeren in garen zijn immers chemische hulpstoffen nodig.  Dat klopt, daar is absoluut winst te behalen. Productieprocessen moeten groener, waar ook ter wereld met welke grondstof dan ook. De houtpulp in je mdf-tafelpoot is verlijmd, maar weet je ook hoe eco-vriendelijk deze lijm is? Nee, natuurlijk. Was je erbij toen de zonnepanelen op je dak geproduceerd en geassembleerd werden? Nee, natuurlijk. Laten we niet naïef zijn, er is nog een wereld te winnen in het verduurzamen van productieprocessen. Daar zal onze energie op gericht moeten zijn.

CAYBOO collage 2015. Foto: Cayboo

CAYBOO collage 2015.


Grondstoffen liggen aan de basis van ieder productieproces. En daar zijn goede en duurzame alternatieven in mogelijk. Bamboe biedt zo’n duurzaam alternatief. Laat de bossen de bossen, hard nodig om ons van schone zuurstof te voorzien. En maak van bamboe de deuren, vloeren, snijplanken. Houd de water verslindende katoenteelt binnen de perken en put de bodem er niet nodeloos mee uit. Maak van bamboe de shirts en het ondergoed. Zelfs het staal in onze fietsen kan goed vervangen worden door keiharde bamboe buizen. Al deze toepassingen zijn niet nieuw, ze zijn er gewoon al. Het is een kwestie van kiezen.

Horloges van bamboe

Webwinkel Cayboo heeft zich gespecialiseerd in de brede toepassingen die bamboe kent. Bamboe is hun passie, waarbij ze streven naar verbinding met andere natuurlijk materialen als kurk, bio katoen, leer. De bamboe horloges zijn verkrijgbaar in hun webshop timeboo.eu. Een groene wereld komt er niet in een keer, maar stap voor stap. Tijd dus voor een eerlijke kans voor bamboe. Niet omdat het moet maar simpelweg omdat het kan!